Stát podal návrh na exekuci majetku Setuzy

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Stát podal návrh na exekuci majetku ústecké společnosti Setuza, vůči níž drží zhruba čtyřmiliardovou pohledávku. O jejím řešení formou exekuce dnes rozhodla vláda a návrh byl podle ministryně zemědělství Mileny Vicenové již podán soudu v Ústí nad Labem. Setuza tvrdí, že exekuce nemůže být prohlášena, protože o platnost pohledávky se vedou soudní spory.

Předsedkyně ústeckého okresního soudu Eleonora Studničná ČTK potvrdila, že se soud bude zabývat návrhem vlády na exekuci majetku ústecké firmy Setuza. "Nemohu však poskytovat žádné informace o exekuci, což vyplývá z občanského soudního řadu," řekla ČTK.

Podle premiéra Mirka Topolánka byly důvody rozhodnutí vlády ekonomické, mezinárodní - na ministerstvu zemědělství leží žádost Evropské komise o vysvětlení možné nedovolené podpory Setuzy, a také bezpečnostní. Ty ale premiér blíže neupřesnil s tím, že jednání vlády bylo uzavřené. Zvolený postup byl podle něj konzultován i s opozicí.

Podle serveru Aktuálně.cz. má vláda podezření, že nedávný prodej společnosti byl jen fiktivní a původní vlastníci, podnikatelé kolem Tomáše Pitra, ji stále ovládají.

Vicenová uvedla, že stát má zájem, aby se poměry v Setuze ustálily a aby mohla pokračovat v činnosti. "Chceme udržet pracovní místa. Nechceme ji ohrozit," dodala. Také podle Topolánka exekuce neznamená, že by stávající management z firmy odcházel. "Pouze celá řada úkonů podléhá schválení správce, kterého exekutor určuje," podotkl s tím, že podle analýz může být pohledávka státu tímto způsobem zhodnocena.

"Jsme jednoznačně přesvědčeni, že v současné době neexistuje právní titul, na základě kterého by mohla být exekuce prohlášena," reagoval ještě před oznámením vládního rozhodnutí předseda představenstva Setuzy František Janů.

Ani podle Pitra vláda vůči Setuze žádnou pohledávku nemá. "Neviděl jsem usnesení vlády, tak se k tomu nemohu přesně vyjádřit. Vláda ale určitě v žádném případě nemá vůči Setuze žádnou pohledávku a ani žádná jiná státní společnost, státem řízená nemá odsouzenou pohledávku, která by byla schopná k exekuci," řekl. Dodal, že spor už je věcí představenstva Setuzy a jejích nových vlastníků.

Zástupci společnosti M.L. Moran, kteří nyní Setuzu vlastní, spatřují za exekucí aktivity konkurenčních skupin. "V případě, že soud nařídí exekuci, půjde o velmi nestandardní řešení situace, které není v zájmu státu, ale spíše v zájmu některých podnikatelských skupin," uvedl místopředseda představenstva M.L. Moran Zdeněk Šmejkal, přičemž "podnikatelské skupiny" odmítl jmenovat. Zásadně odmítl, že by prodej Setuzy byl fiktivní a nadále na ni měl vliv Pitr či lidé kolem něj.

Setuza v tiskové zprávě připomněla, že se státem vede dva spory. První je o platnosti zápočtu takzvané Nemethovy pohledávky, druhý se týká dohody Setuzy s ČKA o uznání závazku nyní spravovaného Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem (PGRLF). "Podle právních analýz nelze oba zmíněné spory až do definitivního soudního rozhodnutí řešit formou exekuce. Soud podle těchto expertiz nemůže o exekuci rozhodnout. Pokud by se tak stalo, šlo by jednoznačně o akt v rozporu se zákonem," sdělil Janů.

Setuza donedávna patřila skupině podnikatelů kolem podnikatele Pitra a zavražděného Františka Mrázka. Manažerská společnost M.L. Moran ji získala na podzim.

Za předchozí vlády pod vedením Jiřího Paroubka PGRLF vyhlásil tendr na prodej pohledávky za Setuzou, ale později ho zrušil.

Severočeská Setuza vyrábí známé značky margarínů, olejů, mýdel a pracích prášků. Ještě před nedávným prodejem začali zástupci podniku tvrdit, že chtějí drogistickou výrobu utlumit a soustředit se zejména na lukrativní výrobu biopaliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK