Obchodníci: V ČR fungují stovky pochybných prodejen

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Obchodníci dnes kritizovali státní kontrolní orgány, že nepostupují dostatečně tvrdě vůči provozovatelům obchodů, kteří nedodržují hygienické předpisy a zákony. Podle viceprezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Zdeňka Juračky zejména na venkově stále fungují stovky pochybných obchodů, které vznikly například v bývalých garážích či nevyužívaných obecních objektech a jejichž majitelé si nelámou hlavu se základními pravidly pro maloobchodní prodejny.

"Je to (takzvané garážové obchody) nekalá konkurence, která dělá ostudu regulérním obchodníkům. Stále vznikají nové, dokonce víme o jednom, který funguje v bývalé autobusové zastávce," řekl dnes novinářům Juračka, který si zároveň postěžoval na to, že státní inspekce nad těmito podnikateli hmouří oči. "Jsou (dozorové orgány) i v hodnověrně prokazatelných případech trvale benevolentní a málo všímavé," podotkl.

Podle něj inspekce a hygienici těmto obchodníkům sice ukládají například pokuty a nápravná opatření, do uzavírání pochybných prodejen se ale příliš nehrnou. "Nikdo se totiž nechce navrhnutím uzavření prodejny dostat do konfliktu s podnikateli, veřejností či obecními úřady. Zavírat prodejny není dvakrát populární," prohlásil Juračka.

Kromě České obchodní inspekce a Státní zemědělské a potravinářské inspekce na provozovatele obchodů dohlíží také hygienici a živnostenské úřady. Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová dnes kritiku obchodníků odmítla. "Jediný, kdo je oprávněn ukončit podnikatelskou činnost subjektu, je místně příslušný živnostenský úřad. Ostatní orgány dozoru mohou pouze ukládat opatření k nápravě a pokuty v rámci svých oprávnění. ČOI nevydává živnostenská oprávnění, nemůže je tedy ani odebírat," uvedla Fléglová.

Obce často podle Juračky kryjí podnikatele, kteří tyto obchody provozují. "Obce na tom někdy i vydělávají. Nějakému podnikateli za stovku umožní prodávat z nákladního automobilu bez chladícího zařízení přímo před naší prodejnou. Chceme se proto s dozorovými orgány domluvit na společném postupu," uvedl Juračka. Pokud se kontroly nezlepší, tak chce SOCR celostátně zmapovat nevyhovující prodejny. "Odhadujeme, že v ČR jsou stovky těchto obchodů. Jejich seznam pak předáme inspekcím," podotkl Juračka.

Dodal, že například na Kroměřížsku zrušení jedné nevyhovující prodejny státním orgánům trvalo půl roku. "To je neuvěřitelné. Podobný případ nyní řešíme na Benešovsku, veškerou dokumentaci jsme již zaslali dozorovým orgánům," řekl Juračka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK