Americké akcie pokračují v růstu, Dow Jones je na novém rekordu

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. listopadu (ČTK) - Ceny amerických akcií se dnes dopoledne zvyšovaly a hlavní Dow Jonesův index vystoupil na nový rekord. Velkou vzpruhou byla zpráva o chystané fúzi v leteckém průmyslu a také příznivé hodnocení akcií společnosti Google. Ke zlepšení nálady na trhu ale přispěla také informace, že výrobce letadel Boeing získal nové zakázky.

V poledne místního času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.240 bodů a proti předchozímu závěru byl vyšší o 0,2 procenta. Širší index S&P 500 si připsal téměř 0,3 procenta na 1397 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o více než 0,4 procenta na 2442 bodů.

Dow Jonesův index hned po otevření trhu vystoupil na nový rekord, zatímco index S&P 500 se dostal na nové šestileté maximum. Investoři se ale zdráhali pustit se do větších nákupů a vyčkávají, jak bude vypadat zápis z posledního jednání měnového výboru americké centrální banky. Z něj se budou investoři snažit vyčíst, jakým směrem se sazby vydají příště.

Dopoledne byl zájem především o akcie leteckých společností. Přepravce US Airways totiž nabídl osm miliard dolarů za svého konkurenta Delta Air Lines, který zatím stále funguje v režimu bankrotové ochrany. Index S&P Airline, který mapuje vývoj cen akcií leteckých společností, vzrostl skoro o čtyři procenta.

Zhruba o 1,6 procenta se zvýšil kurz akcií Boeing. Šlo zřejmě o reakci na zprávu v listě The Wall Street Journal, který dnes napsal, že Boeing v nejbližší době oznámí další zakázky za více než deset miliard dolarů. Akcie firmy ovlivnily jak Dow Jonesův index, tak index S&P 500.

Téměř 1,5 procenta si připsaly akcie Google, které se tak přiblížily k 500 dolarům. Nejvíce tak podpořily index Nasdaq, na němž jsou hlavně akcie technologických podniků. Google těžil ze zprávy společnosti Credit Suisse, která tento titul začala znovu sledovat a předpokládá, že si akcie podniku povede lépe než cenné papíry konkurenčních firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK