Soud: O exekuci na majetek Setuzy se nerozhodovalo pod tlakem

22.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 22. listopadu (ČTK) - Ústecký okresní soud, jenž rozhodl o nařízení exekuce na majetek společnosti Setuza, se podle svého mluvčího Pavla Suchého necítí být podjatý. Námitku na podjatost podala Setuza, která zpochybňuje nezávislost soudu. "Soudkyně rozhodla v zákonné lhůtě. Na prostudování návrhu měla dostatek času, nikdo nevyvíjel žádný tlak," řekl ČTK Suchý.

Na vznesení námitek proti exekuci má podle něj každý právo. "O námitkách, případně odvolání proti nařízení exekuce bude rozhodovat nadřízený soud. Problémem exekuce je skutečnost, že dotčený subjekt se brání až ex post. Pokud by tomu tak nebylo a dlužník by se dozvěděl o exekučním záměru předem, hrozilo by, že se pokusí ještě před vydáním rozhodnutí o převod majetku," uvedl Suchý.

Místopředseda krajského soudu v Ústí nad Labem Vilém Šetek ČTK řekl, že před hodinou ověřoval situaci a exekuční spis týkající se Setuzy na krajském soudu není. Stále leží u okresního soudu. Tomu by měla být případná námitka podjatosti podána a tento soud by pak měl věc se svým vyjádřením předat nadřízenému krajskému soudu.

Exekuci navrhl stát, který drží vůči Setuze zhruba čtyřmiliardovou pohledávku. Řešení formou exekuce vláda schválila minulou středu dopoledne a návrh byl bezprostředně podán soudu, který rozhodl ještě ten den. Večer byli již exekutoři ve firmě. Podle Zdeňka Šmejkala, místopředsedy představenstva M.L. Moran, vlastníka Setuzy, přitom musel soud při rozhodování prostudovat zhruba sto stránek spisu. Navíc nebyly vypořádány námitky Setuzy plynoucí z toho, že o platnost pohledávky se vedou soudní spory.

O zřejmě politické intervenci za vyhlášení exekuce svědčí podle Setuzy i to, že předsedkyně soudu uvedla v médiích, že při rozhodování hrálo roli i bezpečnostní riziko. "Otázka bezpečnostního rizika přitom vůbec nebyla součástí návrhu na prohlášení exekuce," uvedla firma.

"Nejedná se o standardní postup, ale nejedná se také o standardní případ. Není divu, že v okamžiku, kdy hrozí nebezpečí z prodlení a v sázce jsou obrovské hodnoty, postupuje soud i soudní exekutor rychle a se zvýšenou pozorností," řekl ČTK k případu Setuzy mluvčí Exekutorské komory Pavel Kočiš.

Setuza se podle svých zástupců rozhodla bránit všemi dostupnými právními prostředky. Zpochybnění nezávislosti soudu je prvním z nich. Pokud by nadřízený krajský soud vyhověl námitce podjatosti, převzal by případ jiný soud či soudce. Firma může dále podat návrh na zastavení exekuce a existují prý i další možnosti.

Její vlastníci nevyloučili ani mezinárodní arbitráž. Podle předsedy představenstva M.L. Moran Václava Nováka, který má kanadské občanství, je investice společnosti v Setuze znehodnocována. Exekuce se projeví v hospodářském výsledku, dodal.

Mluvčí Setuzy Marie Logrová dnes ČTK řekla, že firma normálně dál vyrábí a v těchto chvílích je obnovován běžný obchodní i platební styk. Popřela spekulace, že by měl podnik obstavené účty. Nepříjemná je podle ní pro firmu nervozita dodavatelů, z nichž někteří čekají na vývoj situace.

Cílem M.L. Moran není podle Šmejkala vést spor se státem, ale nalézt smírčí řešení celého případu. Firma přitom hovoří o narovnání pohledávky státu ve výši, v jaké se pohybovaly nabídky na její koupi ve zrušeném tendru. Nejvyšší nabídka činila 815 milionů korun.

Premiér Mirek Topolánek minulou středu po jednání vlády uvedl, že důvody navržení exekuce byly ekonomické i mezinárodní, protože na ministerstvu zemědělství leží žádost Evropské komise o vysvětlení možné nedovolené podpory Setuzy, a také bezpečnostní. Ty ale blíže neupřesnil.

Setuza v Česku zpracovává dvě třetiny řepky. Vyrábí biopaliva, oleje, ale i drogistické zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK