Průmyslové zakázky v EU v září klesly o jedno procento

22.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. listopadu (ČTK) - Průmyslové zakázky v zemích Evropské unie se v září ve srovnání s předchozím měsícem snížily o jedno procento. V srpnu naopak o 2,7 procenta vzrostly. Zakázky se snížily ve všech sektorech, kromě elektronického a elektrického zařízení. Meziročně však zakázky na průmyslové zboží stouply o 6,8 procenta a tempo jejich růstu tak zrychlilo ze srpnových 2,9 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou ČTK poskytl evropský statistický úřad Eurostat.

Ve 12 zemích eurozóny průmyslové zakázky klesly o 1,3 procenta proti předchozímu měsíci, kdy naopak o 3,8 procenta vzrostly. Meziročně byly zakázky vyšší o 7,6 procenta.

Bez započtení dopravy se zakázky v EU meziměsíčně snížily o 0,7 procenta a meziročně vzrostly o pět procent. Vývoj objednávek v dopravě má vysokou tendenci kolísat.

Meziměsíční pokles zakázek byl v EU nejvyšší u základních kovů a zpracovaných kovových produktů a chemikálií a chemických produktů. Meziročně se snížily pouze zakázky na textil a textilní zboží, naopak nejvíce rostly zakázky u základních kovů a zpracovaných kovových produktů.

Z jednotlivých členských zemí se meziměsíčně zvýšily nejvíce zakázky v Lotyšsku (9,3 procenta) a v Polsku (7,8 procenta). Naopak v Dánsku zakázky klesly o 17,6 procenta a v Irsku o 7,5 procenta. Meziročně zakázky v Lotyšsku vyskočily až o 55 procenta a v Polsku o 33,4 procenta. Nižší byly zakázky meziročně pouze v Maďarsku a Irsku, kde se snížily o 3,3 procenta a 2,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK