Asi 200 rolníků se sešlo k protestu proti uzavření cukrovarů ES

22.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Kolem 150 až 200 pěstitelů cukrovky podle odhadu zpravodaje ČTK přišlo dnes po 11:00 před německou ambasádu, aby demonstrovali proti záměru cukrovarnické společnosti Eastern Sugar uzavřít v tuzemsku své cukrovary. Demonstrantům se nelíbí, že by odchodem firmy Česká republika přišla o více než pětinu kvóty na výrobu cukru, což by znamenalo úměrný propad produkce a také pokles pěstování cukrovky.

Kolem 12:30 se rolníci chtějí přesunout před britskou ambasádu. Eastern Sugar je totiž podle nich napůl vlastněna britskou firmou Tate&Lyle a francouzskou Saint Louis Sucre, kterou kontroluje německý Süd Zucker.

Zemědělci jsou vyzbrojeni transparenty "Haná nechce být zakopaná" a nebo "Evropská unye nás hlupáky umyje, někomu víc, někomu nic". Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se chtějí pěstitelé obrátit na velvyslance Německa a Británie, v jejichž zemích sídlí vlastníci společnosti Eastern Sugar, aby pomohli prosadit požadavek na udržení kvóty Eastern Sugar v ČR.

Eastern Sugar zvažuje uzavření závodů ve střední Evropě kvůli omezení výroby cukru v EU v rámci reformy trhu s touto komoditou. V Česku zaměstnává asi 400 lidí a drží kvótu na výrobu zhruba 102.000 tun cukru. Pokud by domácí závody v Němčicích na Hané, Kojetíně a Hrochově Týnci zavřela a kvótu odprodala Bruselu za stanovenou kompenzaci, klesla by o více než pětinu domácí produkce cukru limitovaná národní kvótou ve výši 454.000 tun. Česko, dosud vývozce, by muselo začít cukr dovážet. O odbyt by také přišlo zhruba 150 z 900 domácích pěstitelů cukrovky

Ti poukazují na to, že deklarovaným cílem reformy trhu EU bylo omezení produkce cukru v nerentabilních oblastech. Odchod Eastern Sugar by ale podle nich znamenal propad pěstování cukrovky na moravské Hané, která půdními a klimatickými podmínkami, umem řepařů a tradicí jednoznačně patří k nejlepším řepařským rajonům v Evropě.

Požadují proto, aby Eastern Sugar, pokud ji k záměru odejít z ČR vedou vnitřní ekonomické důvody, zanechala svou kvótu v tuzemsku za úplatu odpovídající kompenzaci od Evropské unie. Odkoupit ji mohou pěstitelé či cukrovary nebo obě skupiny ve spolupráci, uvedl dříve Veleba.

Ministerstvo zemědělství podle mluvčí Táni Králové případnému odchodu Eastern Sugar nemůže zabránit. Bude ale chtít, aby pěstitelé dostali mnohem vyšší odstupné, než jim cukrovarnické společnost nabídla.

Kromě České republiky hodlá Eastern Sugar opustit výrobu také na Slovensku, kde její podíl na národní cukerní kvótě představuje 34 procent, a v Maďarsku, kde se tak produkce cukru sníží zhruba o 100.000 tun, což znamená čtvrtinu tamní národní kvóty.

V EU platí od července reforma cukerního pořádku, která počítá s tím, že zaručené ceny cukru v unii klesnou od sezony 2006/07 během čtyř let o 36 procent a cukrové řepy o dvě pětiny. Snížit se má podstatně celková produkce cukru a export z Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK