Koruna posílila na rekord vůči dolaru 21,55 Kč/USD

22.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Česká měna ve středu několikrát posunula své historické maximum, které se v 17:00 dostalo až na 21,55 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Důvodem zhodnocování koruny je oslabující dolar vůči euru na světových trzích, uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Dolar se propadl proti euru na 1,2935 USD/EUR.

Předchozí maximum koruny k dolaru bylo z letošního 10. srpna a činilo 21,69 Kč/USD, sdělil Tomáš Vlk z Patria Online. Tuto hranici podle něj kurz několikrát testoval ještě do konce srpna a začátkem září. Dnes koruna zdolala rekord již dopoledne, když posílila na 21,66 Kč/USD, a během dne dále zpevňovala.

"Bílý dům v úterý večer snížil prognózu růstu amerického hospodářství na letošní i příští rok, což podporuje prodeje dolaru," informoval Vlk. K tomu se přidává zavírání pozic na trhu před čtvrtečním svátkem v USA, dodal. Dnešní posílení kurzu koruny k dolaru je tak podle analytiků především technickou záležitostí. To však nic nemění na tom, že ani střednědobé vyhlídky nejsou pro americký dolar příznivé, uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.

Posilování koruny vůči dolaru je podle Michla dobrá zpráva pro českou inflaci a obchodní bilanci. Silná měna zlevňuje dovoz ropy, zemního plynu a spotřebního zboží. Silný kurz koruny je navíc výhodný pro nákup cizí měny na dovolenou.

Na silnou korunu naopak doplácejí exportéři, kteří tak přicházejí o část zisků. Postiženy jsou zejména sklářské a keramické firmy, většina z nich totiž vyváží kolem 80 procent produkce.

Dnešní obchodování koruny vůči euru dnes nebylo příliš zajímavé a neodlišovalo se od předchozích dnů, uvedl Vejmělek. Kurz se pohyboval v úzkém pásmu mezi 27,915 a 27,955 Kč/EUR. Obchodování koruna uzavřela silnější na 27,87 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK