Pokuty za neplacení daní mají být spravedlivější

22.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Ministerstvo financí chystá od začátku příštího roku změnu systému pokut za neplacení daní, který má být údajně spravedlivější. V současné době se nedělá rozdíl mezi pouhým opožděním při platbě daní a jejich úmyslnému neplacení. Chystaná změna bude podle daňových odborníků výhodnější pro dlouhodobější dlužníky. Uvedla to v Událostech televize ČT1.

Podle současného systému platí dlužník penále ve výši jednoho promile z dlužné částky denně. Pokud byl nedoplatek zjištěn kontrolou finančního úřadu, je penále dvojnásobné. Tak může pokuta dosáhnout až 73 procent dlužné částky za rok, řekl daňový manažer z KPMG Radek Halíček.

Nyní bude penále činit 20 procent z dlužné částky bez ohledu na dobu trvání dluhu, plus úroky z prodlení. Pokud daňový poplatník nahlásí svůj dluh sám, 20procentní penále platit nebude, ale zaplatí pouze úroky z prodlení.

Novela podle odborníků zvýhodňuje dlouhodobé dlužníky. Například při nedoplatku 10.000 korun, trvajícím sedm dnů, dnes dlužník zaplatí 140 korun, ale podle nového systému to bude 2032 korun. Naopak u téhož nedoplatku, který trvá dva roky, dnes penále činí 10.132 korun, zatímco od začátku příštího roku to bude pouze 5300 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK