Skupině ČSOB klesl čistý zisk o 9,3 procenta na 8,16 mld. Kč

23.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Skupině Československé obchodní banky klesl za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 9,3 procenta na 8,16 miliardy korun. Bez započtení loňské jednorázové splátky od firmy Slovenská inkasná a letošního výnosu z prodeje nemovitostí stoupl čistý zisk skupiny o 11 procent na 7,51 miliardy korun. Oznámila to banka.

Loňský zisk za tři čtvrtletí ovlivnil výsledek arbitráže v případu společnosti Slovenská inkasná, díky níž ČSOB získala 2,24 miliardy Kč. V letošním hospodaření se zase projevil prodej nemovitostí v centru Prahy před stěhováním do nového ústředí ČSOB v Praze Radlicích, který banka vyčíslila na 650 milionů Kč.

Čistý výnos z úroků skupina ČSOB meziročně zvýšila o 12 procent na 13 miliard korun díky rostoucímu objemu úvěrů i vkladů. Čistý výnos z poplatků a provizí stoupl o pět procent na 5,1 miliardy korun. Banka jej vysvětlila nárůstem obchodní činnosti, zvláště v podílových fondech a půjčkách, a nikoliv vyššími cenami služeb.

Celkové obchodní úvěry Skupiny ČSOB ke konci září meziročně vzrostly o třetinu na 290 miliard korun. Podle banky přitom rostly všechny druhy úvěrů. Hypotéky poskytnuté fyzickým osobám stouply o 43 procent, úvěry ze stavebního spoření fyzickým osobám o 29 procent, spotřebitelské úvěry o 47 procent nebo o polovinu úvěry malým a středním podnikům.

Objem spravovaných aktiv a vkladů narostl ke konci září o sedm procent na 626 miliard korun. Nejrychleji rostl objem v případě správy majetku a podílových fondů, zejména zajištěných. Objem majetku v zajištěných fondech stoupl o 81 procent na 21,4 miliardy korun.

Celková bilanční suma skupiny ČSOB stoupla od počátku roku ke konci září o 11 procent na 819,7 miliardy korun. Poměr nákladů k výnosům bez jednorázových položek poklesl meziročně z 54,6 procenta na 53,9 procenta.

Expanze ČSOB způsobila, že se poměr kapitálové přiměřenosti ČSOB přiblížil k devítiprocentní hranici, minimální úrovni požadované regulačními předpisy. KBC Group proto poskytla ČSOB dodatečný kapitálový polštář 12 miliard Kč ve formě desetileté podřízené půjčky vydané KBC Dublin. První pětimiliardová tranše se uskutečnila v září, zbylé navýšení kapitálové základny se uskuteční do konce roku 2007.

Letos se daří i dalším velkým tuzemským bankám. Česká spořitelna za tři čtvrtletí zvýšila čistý konsolidovaný zisk meziročně o 1,9 procenta na 7,35 miliardy korun. Konsolidovaný čistý zisk celé skupiny Komerční banky za devět měsíců vzrostl meziročně o 11 procent na 6,82 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK