Grund: Posílení koruny připraví exportéry o miliardy korun

23.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové/Praha 23. listopadu (ČTK) - Letošní posílení kurzu koruny vůči euru a americkému dolaru připraví letos firmy sdružené v Asociaci exportérů o několik miliard korun. Řekl to prezident asociace a podnikatel v textilním průmyslu Jiří Grund. Členy asociace je asi 50 firem, mezi které patří i největší český podnik, automobilka Škoda Auto Mladá Boleslav.

Posilování kurzu koruny nemá podle Grunda opodstatnění. "Dynamika růstu českého hrubého domácího produktu nastartovaná montovnami automobilů je vyčerpána. S reálným stavem české ekonomiky nemá posilování kurzu koruny co dělat. Na kurzu vydělávají jen spekulanti," míní Grund.

Řešení současného stavu vidí v rychlém přijetí eura. Český stát jako vlastník společnosti ČEZ by podle něj měl také podpořit konkurenceschopnost českých firem zastavením dalšího zdražování elektřiny. "Nesouhlasíme s tím, že ceny elektřiny by se měly do dvou let vyrovnat německým. Již teď jsou vyšší než ve Francii," řekl Grund.

Pojištění exportérů proti sílícímu kurzu koruny není podle Grunda dlouhodobým řešením. "Při kurzovém zajištění na delší dobu jde o drahou službu a její výhody vyprchávají. Smysl má jen na období několika měsíců," řekl.

"Podnikatelé se proti měnovým rizikům v mnohých případech zajišťují, nicméně jde o poměrně finančně náročnou pojistku, která navíc pokrývá rizika spojená pouze s krátkodobými výkyvy," souhlasil prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Dlouhodobé oslabování dolaru proto českým exportérům problémy podle něj způsobuje. V podstatě neexistuje účinný nástroj, jak se proti tomu bránit, poznamenal.

Česká měna se dnes dopoledne držela na svém historickém maximu vůči dolaru 21,52 Kč/USD, na které se dostala ve středu odpoledne. Posilování koruny vůči americké měně je podle analytiků dáno pohybem eurodolarového kurzu. Obchodování vůči euru začalo ráno stagnací na hladině 27,92 Kč/EUR. V lednu exportéři za euro dostávali zhruba o korunu více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK