Penam ještě nezaplatil pokutu za kartel, chce znovu žádat odklad

23.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 23. listopadu (ČTK) - Společnost Penam nezaplatila v termínu pokutu 13,2 milionu za kartel s firmami Delta pekárny a Odkolek a chce znovu požádat soud a zároveň i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o odložení platby. Řekl to Vladimír Bystrov z mediálního zastoupení podniku. Soud Penamu minulý týden odkladný účinek platby nepřiznal, Delta pekárnám a Odkolku přitom platbu odložil. Termín na zaplacení pokuty vypršel 20.listopadu, Penam dostal usnesení o odkladném účinku ve středu.

"Kdyby Penam pokutu zaplatil, poškozuje ho to v konkurenčním boji s ostatními firmami," míní Bystrov. Usnesení soudu dovolila počkat do nového rozhodnutí o kartelové dohodě s placením sankce 24,8 milionu pro Delta pekárny a 14,8 milionu pro Odkolek. Penam ale tuto možnost nezískal, podle soudu nesplnil všechny podmínky pro přiznání odkladného účinku. "Je to nezvyklé, protože ta situace je pro všechny tři firmy stejná," podotkl Bystrov.

Tříčlenný senát se rozhodoval podle tří kritérií. Zajímalo ho, jestli by zaplacení pokuty znamenalo pro firmy nenahraditelnou újmu, zda se přiznání odkladného účinku nedotkne práv třetích osob nebo není v rozporu s veřejným zájmem.

Firmy dostaly pokutu za údajný kartel z roku 2003. ÚOHS je tehdy podezříval, že se po sedmileté stagnaci cen domluvily na skokovém zdražení pečiva zhruba o pětinu. Proti rozhodnutí se odvolaly s tím, že zvýšení cen bylo spontánní a legitimní reakcí na skokový růst ceny obilí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK