M.L.Moran: Setuza může kvůli exekuci skončit i v konkurzu

23.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Setuza se může kvůli vyhlášené exekuci nakonec dostat i do konkurzu, řekl dnes na serveru lidovky.cz a následně i Zdeněk Šmejkal, místopředseda představenstva M.L. Moran, vlastníka Setuzy. Situace ústecké firmy se podle něj z hlediska provozu dramaticky zhoršuje. "Všichni dodavatelé chtějí v tuto chvíli zaplatit předem," uvedl s tím, že Setuza se dostává do obdobné situace jako banka, jejíž klienti začnou masově vybírat všechny vklady. Někteří dodavatelé prý začínají i zadržovat dodávky.

"V případě, že situace potrvá déle než několik velmi málo týdnů, se může stát, že Setuza na sebe bude muset vyhlásit konkurz," uvedl Šmejkal. O peníze by pak podle něj přišli všichni dodavatelé, a znamenalo by to i propouštění.

Exekuci navrhl stát, který má vůči Setuze zhruba čtyřmiliardovou pohledávku. Firma s exekucí nesouhlasí a staví na tom, že o platnost pohledávky se vedou soudní spory.

Protože zástupci státu deklarovali zájem udržet chod firmy, požádal M.L. Moran podle Šmejkala vzhledem k horšící se situaci o jednání ministerstvo zemědělství i Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, který pohledávku drží. "My se sice můžeme pořád na sebe mračit a řešit to soudně, ale mezitím nám ta Setuza umře pod rukama," podotkl Šmejkal. Pomyslný míč je nyní podle něj na straně státu, M.L. Moran od začátku deklaroval zájem dohodnout se na vyrovnání.

"Dopis s nabídkou jednání přišel," potvrdila mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová. MZe podle ní počítá s tím, že ředitel PGRLF Petr Buchal a exekutorka Eva Jablonská se se zástupci M.L. Moran k jednání sejdou.

Setuza se již začala bránit i právními kroky a podala námitku podjatosti soudce, který exekuci nařídil. Ústecký okresní soud, který případ řešil, se ale podle svého mluvčího Pavla Suchého necítí být podjatý.

Pokud by nadřízený krajský soud vyhověl námitce podjatosti, převzal by případ jiný soud či soudce. Firma může dále podat návrh na zastavení exekuce a existují prý i další možnosti. Její vlastníci nevyloučili ani mezinárodní arbitráž, v níž by šlo podle Šmejkala řádově o miliardy korun.

Řešení pohledávky formou exekuce vláda schválila minulou středu dopoledne a návrh byl bezprostředně podán soudu, který rozhodl ještě týž den. Večer byli již exekutoři ve firmě.

Premiér Mirek Topolánek po jednání vlády uvedl, že důvody navržení exekuce byly ekonomické i mezinárodní, protože na ministerstvu zemědělství leží žádost Evropské komise o vysvětlení možné nedovolené podpory Setuzy, a také bezpečnostní. Ty ale blíže neupřesnil.

Setuza v Česku zpracovává dvě třetiny řepky. Vyrábí biopaliva, oleje, ale i drogistické zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK