Koruna ustoupila ze svého maxima vůči dolaru na 21,59 Kč/USD

23.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Česká měna ustoupila z rekordních hodnot a před závěrem obchodování se obchodovala na 21,59 Kč/USD. Dopoledne se ještě držela na historickém maximu 21,52 Kč/USD, na které se dostala ve středu odpoledne. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Obchodování vůči euru začalo ráno stagnací na hladině 27,92 Kč/EUR a této úrovně se přidržovalo celý den.

Posilování koruny vůči americké měně bylo dáno pohybem eurodolarového kurzu, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Po zveřejnění německého indexu podnikatelského klimatu IFO, který vykázal lepší výsledek, než se čekalo, se dolar dnes dále propadl na 1,297 USD/EUR, což je nejslabší hodnota od dubna 2005, sdělil Vlk.

Podle nového odhadu investiční banky Morgan Stanley by se dolar měl do konce roku dostat na 1,31 USD/EUR, místo původně odhadovaných 1,24 USD/EUR. Informoval o tom server Patria Online.

"Trh je nyní vůči dolaru tak špatně naladěn, že je pravděpodobné, že se pokusí otestovat hladinu 1,300 USD/EUR," sdělil Vladimír Pikora z Next Finance. S tím, jak budou růst evropské ekonomiky, bude euro podle odhadu Morgan Stanley proti dolaru v první polovině příštího roku dále posilovat.

Vůči euru dnes podle Pikory koruna postrádala výraznější stimuly. Po ranním mírném posílení pod 27,90 Kč/EUR se pod vlivem vývoje na okolních trzích vrátila zpět k mírně slabším hodnotám. Stále však zůstává na dosah historických maxim, uvedl Pikora. "Zdá se, že pokusy o posílení a testování hladiny 27,90 Kč/EUR ještě nekončí," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK