MfD: Ministerstvo financí připravuje prodej Škodaexportu

24.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Státní firma Škodaexport, která v minulých letech postavila elektrárny v Číně či v Turecku a má povolení i na obchody se zbraněmi, bude na prodej. S odvoláním na materiál ministerstva financí, které chce údajně kabinetu prodej navrhnout, o tom informuje Mladá fronta Dnes.

Bývalý podnik zahraničního obchodu představuje pro stát strategický subjekt pro tuzemský průmyslový export i pro domácí výrobce. Škodaexport, jehož akcionáři byly do roku 2001 například ČSOB, Škoda Praha či ZVVZ Milevsko, byl proto v roce 2002 vykoupen a oddlužen. Stát nyní ve společnosti vlastní 99,75procentní podíl, píše MfD.

O možnost koupě se dříve zajímal například majitel ČKD Energa či Škoda Praha, ta však nyní podle deníku svůj zájem nepotvrdila.

Škodaexport má v současné době zakázky na výstavbu a rekonstrukci elektráren zhruba za sedm miliard korun. Největší z toho je kontrakt na elektrárnu v Pakistánu za 3,3 miliardy korun.

Vlastní kapitál společnosti, který podle deníku zhruba odráží její hodnotu, činí téměř 600 milionů korun. Z předchozích ztrát, které ke konci 90. let dosáhly 4,5 miliardy korun, se firma dostala v posledních letech znovu do zisku a letos podle slov náměstka ředitele společnosti Zdeňka Šímy očekává zisk v řádu milionů korun. Firma nyní splácí státu 229 milionů korun, z toho 76 milionů zaplatila loni ke konci roku a stejnou sumu pošle na účet státu i letos v prosinci, uvedla MfD.

Společnost nedávno zvítězila v tendru na další elektrárny v Indii za 11 miliard korun. Letos se mimo jiné pustila do boje o vývoz 47 letadel L-159 z Aera Vodochody, které jsou ve vlastnictví ministerstva obrany, do Nigérie, připomíná MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK