MfD: Karlovarské minerální vody vlastní sto procent Poděbradky

24.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Společnost Karlovarské minerální vody, která dominuje tuzemskému trhu s minerálkami, získala do svého vlastnictví zbývající podíl Poděbradky. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Společnost, která již vlastnila 51 procent akcií Poděbradky, získala zbylé akcie od podnikatele Jaroslava Pečenky. "Už tři neděle tam nejsem," potvrdil deníku Pečenka, který byl dosud také předsedou představenstva.

Pečenka, který je dnes majitelem dalších dvou firem, které se zabývají mimo jiné realitami, se k účasti v Poděbradce dostal v roce 2003, kdy koupi podílu neschválil právě Karlovarským minerálním vodám antimonopolní úřad. Z výroční zprávy vyplývá, že tehdy za podíl zaplatil 128 milionů korun.

Zisk původního 51procentního podílu Poděbradky potvrdil majitel KMV, italský podnikatel Antonio Pasquale, na konci srpna s tím, že se tak stalo ani ne tři měsíce poté, co antimonopolní úřad změnil svůj odmítavý názor na již jednou uskutečněnou fúzi firem a posvětil ji. Pasquale tehdy oznámil, že většinový podíl Poděbradky získal zpět zhruba za 142 milionů korun, což byla stejná cena, za jakou jej v roce 2004 prodal rakouské firmě Raiffeisen Investment.

Ziskem Poděbradky posílil Pasquale své postavení na českém trhu s balenými vodami. Patří mu značky Mattoni, Dobrá voda, Magnesia, Aquila, třetinu vlastní i v Hanácké kyselce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK