Úřady v Číně odhalily miliardové machinace s důchodovými penězi

24.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 24. listopadu (ČTK) - Státní kontrolní úřad v Číně odhalil miliardové machinace s penězi na důchod a sociální zabezpečení. Zhruba 7,1 miliardy jüanů (téměř 20 miliard Kč) v penzijních fondech bylo podle úřadu protizákonně použito na investice v zahraničí, stavební projekty a úvěry. Informovala o tom agentura AP.

Zpráva se objevuje v době, kdy vláda stále častěji hovoří o nutnosti podrobit důkladné revizi stav sociálních fondů a zpřísnit dohled na jejich správou. Ve fondech na sociální zabezpečení má Čína asi 2,2 bilionu jüanů, v přespočtu asi šest bilionů Kč, a přísnějším dohledem chce zabránit dalším skandálům.

Kontrolní úřad sdělil, že asi 2,3 miliardy jüanů bylo zneužito ještě před rokem 1999, dalších 4,8 miliardy bylo protizákonně využíváno od té doby až do současnosti.

Penzijní fondy v Číně tvoří klíčovou část sítě sociálního zabezpečení. Až donedávna jich naprostá většina spadala pod dohled regionálních vlád, což se ale Peking snaží změnit.

Koncem léta se objevil podobný skandál se zneužitím důchodových peněz v Šanghaji. Šéf komunistů na tamním magistrátu byl odvolán kvůli obvinění, že spolu s ostatními představiteli města dovolil, aby 3,2 miliardy jüanů bylo použito na riskantní investice do nemovitostí a mýtného systému.

Nejvyšší vládní činitelé v Pekingu teď dávají odhalení případu v Šanghaji za vzor komunistické důslednosti vypořádat se s korupcí. Ta je v Číně velmi vážným problémem, i když za ni hrozí vysoké tresty.

Agentura AP tvrdí, že skandál v Šanghaji se Pekingu hodí. Vláda totiž může zdůvodnit, proč je účelné, aby měla větší kontrolu nad Šanghají, která je stále důležitějším centrem země. V posledních letech se její význam dále zvyšuje a z Šanghaje se stává důležité finanční centrum Asie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK