Koruna opět překonala maximum proti dolaru až na 21,38 Kč/USD

24.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Česká měna opět posílila na nové historické maximum, a to 21,38 Kč/USD. V 10:12 se koruna obchodovala na 21,43 Kč/USD. Koruna posiluje díky propadu dolaru na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna tak vylepšila svůj rekord ze středy, kdy se obchodovala za 21,52 Kč/USD. Koruna tento týden překonala své historické maximum několikrát.

Dolar se dopoledne podle Tomáše Vlka z Patria Online během okamžiku výrazně propadl vůči euru, ale i japonskému jenu. "Propad dolaru přišel pro proražení důležité hranice podpory na 1,2980, nezadržela ho ani psychologická hranice 1,30," uvedl Vlk s tím, že za propadem nevidí žádné podstatné zprávy. "Zdá se, že k propadu dochází hlavně kvůli technickým faktorům, přispívá nižší likvidita na trhu," dodal.

Vůči euru se koruna obchoduje na slabších úrovních než ve čtvrtek, a to v 10:12 aktuálně na 28,02 Kč/EUR.

Posilování koruny vůči dolaru je dobrá zpráva pro českou inflaci a obchodní bilanci. Silná měna zlevňuje dovoz ropy, zemního plynu a spotřebního zboží. Na silnou korunu naopak doplácejí exportéři, kteří tak přicházejí o část zisků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK