Čína podepsala s Pákistánem dohodu o ztrojnásobení obchodu

24.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Islámábád 24. listopadu (ČTK) - Čínský prezident Chu Ťin-tchao a jeho pákistánský protějšek Parvíz Mušaraf dnes v Islámábádu podepsali dohodu o volném obchodu a další smlouvy, které by měly v příštích pěti letech více než ztrojnásobit vzájemný obchod jejich zemí na 15 miliard dolarů. Peking rovněž Islámábádu slíbil pokračovat v jaderné pomoci a hrát konstruktivní roli při řešení indicko-pákistánských sporů. Informovaly o tom tiskové agentury.

Čínský vůdce prohlásil, že jeho země je připravena dále posílit vztahy se svým tradičním spojencem Pákistánem a posunout je do nové roviny, protože podle něho napomáhají míru na asijském kontinentu. "Jsme připraveni spolupracovat s Pákistánem, abychom posunuli naše strategické partnerství na novou úroveň," řekl.

Do Pákistánu přiletěl Chu ve čtvrtek na čtyřdenní návštěvu z Indie. Spor Pákistánu a Indie především o rozdělené pohraniční území Kašmíru vedlo v minulosti ke dvěma ze tří vzájemných válek těchto jaderných velmocí. "Jihoasijské země jsou blízkými sousedy Číny. Čína proto, jako soused a přítel Jižní Asie, upřímně doufá v udržení míru a stability na subkontinentu," uvedl Chu. "Oceňujeme a podporujeme úsilí Pákistánu a Indie vyřešit své dosavadní spory mírovou cestou prostřednictvím dialogu," dodal a slíbil, že jeho země bude hrát konstruktivní roli při řešení takovýchto sporů.

V oblasti ekonomiky podepsaly Pákistán a Čína 18 dohod, včetně dohody o volném obchodu a paktu na podporu "obchodních vztahů, společných projektů a investic", které by měly více než ztrojnásobit bilaterální obchod na 15 miliard dolarů, sdělil Mušaraf na společné tiskové konferenci po schůzce se svým čínským protějškem.

Chu také prohlásil, že Peking bude pokračovat v pomoci Pákistánu s produkcí jaderné energie. Čína již v 90. letech asistovala při stavbě atomové elektrárny o výkonu 300 megawattů v Čašmě ve východopákistánské provincii Paňdžáb a od loňského dubna staví poblíž druhou elektrárnu o stejném výkonu v hodnotě 874 milionů dolarů. Jaderná spolupráce Pákistánu s Čínou by měla představovat protiváhu jaderné spolupráci Indie s USA, kterou nedávno schválil americký Kongres.

Během návštěvy čínského prezidenta se Pákistán a Čína dále dohodly na dlouhodobé spolupráci v oblasti obrany. Dohoda se týká výroby letadel a přidružených projektů, jako je monitorovací systém AWACS, informovalo pákistánské letectvo.

Pákistánské letectvo již spolupracuje s čínskou leteckou společností CATIC na vývoji a výrobě bojových letounů JF-17 Thunder, z nichž prvních osm by mělo být podle očekávání dodáno do Pákistánu v průběhu příštího roku. Výroba na pákistánském území by měla být zahájena v lednu 2008. Nyní podepsalo pákistánské letectvo dohodu také s další čínskou leteckou firmou CETC o zdokonalení a dalším rozvoji čínského leteckého systému včasného varování.

V sobotu se má Chu přesunout do východopákistánského Láhauru k jednáním s obchodními představiteli, do vlasti by se měl vrátit v neděli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK