Obchodní řetězec Tesco vyřešil s odboráři jeden ze sporných bodů

24.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Vedení obchodního řetězce Tesco s odboráři vyřešilo jeden ze sporných bodů, kvůli kterým odborové organizace nedávno pohrozily vyhlášením stávkové pohotovosti. Tesco se s odboráři dohodlo na zkrácení otevírací doby v části svých obchodů 26. prosince. ČTK o tom ve společném prohlášení informovali zástupci vedení Tesco Stores ČR a odborů. Obě strany se zároveň dohodly na dalším společném jednání. Odboráři mají například výhrady k počtu plných úvazků.

Odboráři dnes s vedením společnosti Tesco projednávali otevírací dobu šesti obchodních domů a 27 supermarketů, které vznikly z bývalých prodejen Edeka, na druhý svátek vánoční. Odborové organizace navrhovaly, aby tyto obchody byly v tento den otevřeny do 14:00, zatímco Tesco původně plánovalo, že budou mít otevřeno až do 21:00.

"Na schůzce bylo domluveno, že obchodní domy a supermarkety Tesco vzniklé z obchodů Edeka budou 26. prosince otevřeny do 17:00. Na dnešní schůzce byl také dohodnut termín dalšího kolektivního vyjednávání, které se bude konat na začátku ledna 2007," stojí v prohlášení.

Odboráři již minulý týden na schůzce v Pardubicích vedení společnosti Tesco Stores ČR předali své požadavky, které se týkají i podmínek zaměstnanců tohoto obchodního řetězce. Jednalo se například o úpravě platových podmínek a zvýšení počtu plných úvazků pro stálé zaměstnance.

Tesco Stores ČR v Česku provozuje šest obchodních domů, 43 hypermarketů, 29 supermarketů a šest čerpacích stanic. Zaměstnává 12.000 lidí a patří mezi největší obchodníky v zemi.

Naposledy se odboráři v Česku dostali do křížku s vedením sítě diskontních prodejen Plus, kterému vyčítali údajně nevybíravé chování vůči zaměstnancům. Kvůli tomu letos v létě odboráři před mosteckou prodejnou Plus uspořádali demonstraci. Na konci srpna pak odbory s vedením společnosti Plus-Discount podepsali kolektivní smlouvu, a uzavřeli tak několikaměsíční vzájemné spory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK