Německý Spolkový sněm schválil rozpočet s rekordním zvýšením DPH

24.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. listopadu (ČTK) - Dolní komora německého parlamentu schválila návrh federálního rozpočtu na příští rok, který zavádí největší zvýšení daní v poválečném období. Rozpočet díky zvýšení daně z přidané hodnoty o tři procentní body počítá s nejnižším deficitem od sjednocení země počátkem 90. let.

Rozpočet schválený 405 hlasy proti 152 předpokládá celkové spolkové výdaje 270,5 miliardy eur a příjmy 250,9 miliardy eur. Z toho příjmy z daní mají dosáhnout 220,5 miliardy eur. Nové výpůjčky na pokrytí deficitu klesnou na 19,6 miliardy eur, což bude nejméně od roku 1990. Letos má deficit dosáhnout 38,2 miliardy eur, což bude asi 3,3 procenta hrubého domácího produktu.

Příští rok má schodek rozpočtu sestoupit pod dvě procenta HDP. Německo tak poprvé od roku 2001 splní požadavek Paktu stability a růstu Evropské unie, který za maximální hranici schodku určuje tři procenta HDP.

Vláda velké koalice Angely Merkelové si předsevzala stlačení schodku a hlavním prostředkem k tomu bude zvýšení DPH. Již v létě parlament schválil zvýšení této daně od počátku příštího roku z 16 na 19 procent, což má přinést navíc asi 15 miliard eur. Tento krok však podle ekonomů zřetelně oslabí hospodářský růst a dočasně zvýší inflaci.

Rozpočet plánuje zvýšení státních investic do infrastruktury a dalších oblastí. Investice se mají zvýšit na 24 miliard eur z letošních 23,2 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK