Euro k dolaru stouplo nad 1,3 USD, nejvýše za rok a půl

24.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. listopadu (ČTK) - Dolar dnes pokračoval v prudkém propadu a euro se vůči němu vyšplhalo poprvé od loňského dubna nad psychologickou hranici 1,30 USD. Dolar klesal i k dalším měnám v obavách z toho, že centrální banky začnou do svých rezerv nakupovat více jiné měny. Zároveň postupně slábne výhoda dolaru z hlediska úrokového výnosu.

V 17 hodin SEČ euro k dolaru stouplo na 1,3092 USD ze čtvrtečního závěru 1,2941 USD a předtím se dostalo až na 1,3109 USD. To bylo již jen pět centů od jeho rekordního maxima z konce roku 2004. Za celý týden dolar k euru ztratil asi dva a půl centu.

Vůči japonskému jenu dolar oslabil na 115,85 JPY z předchozích 116,72 JPY, zatímco euro vůči jenu stouplo na 151,68 JPY ze 151,10 JPY. Dolar o téměř jedno procento oslabil proti britské libře a švýcarskému franku.

Proti dolaru působí série méně příznivých ekonomických zpráv z USA z poslední doby, naznačujících, že americká centrální banka by mohla v příštích měsících začít snižovat úroky. S tím kontrastují dobré statistiky z eurozóny, kde naopak půjdou úroky vzhůru.

Centrální banky Asie a Blízkého východu mezitím dávaly najevo, že chtějí diverzifikovat své rezervy tak, aby jejich naprostou většinu neměly v dolarech. "Právě souhrnný nápor řady menších nepříznivých zpráv tlačí dolar do defenzivy," řekl agentuře Reuters nezávislý investiční poradce Dennis Gartman. Pohyby kurzů na konci týdne zvýraznilo nízké obchodování po čtvrtečních svátcích v USA a Japonsku.

Předpokládá se, že Evropská centrální banka příští měsíc zvýší úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 3,5 procenta a ve zpřísňování politiky bude pokračovat. Od japonské centrální banky se očekává zvýšení sazeb do března, zatímco ve Spojených státech se prozatím počítá se stabilními sazbami a výhledově s jejich snižováním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK