Americké akcie dopoledne klesaly pod vlivem dolaru

24.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. listopadu (ČTK) - Akcie amerických firem šly v pátek dopoledne na Wall Street dolů a aktivita obchodování byla slabá. Obavy z inflace vyvolal výrazný pokles dolaru. Po čtvrtečním Dni díkůvzdání, kdy se na burzách v USA neobchodovalo, si dnes mnoho investorů vzalo volno a seance bude zkrácená.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o 0,3 procenta na 12.292,8 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ snížil o 0,1 procenta na 2462,7 bodu. Transakce na burzách na Wall Street se dnes uzavřou ve 13 hodin místního času, tedy v 19 hodin SEČ.

"V den, jaký je ten dnešní, trhy přešlapují na místě, protože na nich chybí likvidita i lidé," uvedl jeden z dealerů. "Dolar klesl a jsou tu obavy ze zvýšení úrokových sazeb," dodal.

Dolar klesl vůči významným světovým měnám výrazně a kurz eura se dostal nad 1,31 USD. Pokles americké měny vyvolaly obavy z toho, že centrální banky ve světě budou nahrazovat dolar ve svých devizových rezervách částečně také jinými měnami. Dolaru tak klesla výhoda vyšší výnosnosti nad jinými platidly.

Akcie maloobchodních firem šly mírně dolů, protože po Dni díkůvzdání začíná v USA vánoční prodejní sezona a trh se snaží do cen akcií zahrnout vlnu vánočních slev zboží. Wal-Mart Stores například oslabil o 0,3 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK