UNEX zahájí výrobu v areálu společnosti Vihorlat na Slovensku

27.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 27. listopadu (ČTK) - Akciová společnost Unex, která se zaměřuje na výrobu zařízení pro těžbu nerostných surovin, lopatová rypadla, jeřáby a ocelové konstrukce, zahájí vlastní výrobu v areálu bývalé společnosti Vihorlat ve východoslovenské Snině. Bývalým zaměstnancům této firmy nabídl Unex vyplacení dlužných mezd a práci. Výrobu vlastních produktů na Slovensku chce strojírensko-metalurgická skupina zahájit v první polovině příští roku. Do konce roku 2007 Unex na Slovensku zaměstná až 300 nových pracovníků. Plánuje zde vyrábět především díly jeřábů a zemních strojů, řekl mluvčí společnosti Boris Keka.

S oprávněnými vlastníky výrobního areálu bývalé společnosti Vihorlat se zástupci Unexu dohodli na pronájmu prostor a strojů. "Nejvyšší vedení Unexu na sobotním shromáždění, jehož se zúčastnilo přibližně 250 osob, současně předložilo návrh na odkoupení pohledávek - dlužných mezd - všech bývalých zaměstnanců společnosti Vihorlat a to v plné výši," řekl mluvčí společnosti Keka. Doplnil, že o práci přišlo před půl rokem ve Vihorlatu necelých 400 lidí a závazky za zaměstnance činí 25 milionů slovenských korun (19,5 mil.Kč). "Pokud budou tito lidé ochotni podstoupit tuto pohledávku Unexu, společnost jim vyplatí 100 procent částky, kterou jim dluží bývalý zaměstnavatel," doplnil Keka.

Unex ve Snině v nejbližších dnech zřídí svou kancelář, ve které se od 4. prosince uskuteční personální pohovory s uchazeči o práci a současně i odkup osobních pohledávek bývalých zaměstnanců společnosti Vihorlat. "V průběhu prvního čtvrtletí 2007 vybraní uchazeči odjedou na několikatýdenní zácvik do Uničova. Po návratu pak budou sami zaučovat další nové spolupracovníky přímo ve Snině," doplnil Keka.

Investice do rozjezdu provozu nebude podle Keky nijak vysoká. Důvodem je to, že Vihorlat byl podnikem podobného typu jako je Unex a věnoval se také podobné výrobě.

Unex rozjezdem výroby na Slovensku hodlá řešit rostoucí poptávku svých odběratelů, kterou již nestačí pokrývat vlastními kapacitami na střední Moravě.

Strojírensko-metalurgický komplex Unex loni vytvořil čistý zisk zhruba 50 milionů korun. V roce 2004 činil profit závodu bezmála 33 milionů korun. Jediným akcionářem uničovské společnosti je po loňském vytěsnění minoritních akcionářů firma Arcada Capital. Společnost se specializuje na vývoj, výrobu, montáž a modernizace kolesových rýpadel pro těžbu nerostných surovin. K její produkci rovněž patří velké svařované ocelové konstrukce - od výroby mostů, přístavních a portálových jeřábů, výrobních a sportovních hal, až po přesně obrobené svařované díly jako jsou rámy turbín nebo klíčové díly stavebních či tvářecích strojů. Většinu své produkce Unex exportuje předním firmám do celého světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK