Volkswagen postaví v Indii svůj první závod

28.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí 28. listopadu (ČTK) - Největší evropská automobilka Volkswagen vybuduje v Indii u města Pune ve státě Maháráštra svůj první výrobní závod a bude do něj investovat 400 milionů eur. Oznámilo to německé velvyslanectví v Indii. Ve stejném státě montuje své vozy v Indii již od roku 2001 česká Škoda Auto, dceřiná firma Volkswagenu.

Dohodu o vybudování továrny ve středu podepíšou zástupci Volkswagenu a státu Maháráštra, sdělila ambasáda podle agentury AP. Plán vybudování montážního závodu v Indii schválila 17. listopadu dozorčí rada Volkswagenu.

Závod zaměstná kolem 2500 lidí. Montovat se zde budou kompaktní vozy a produkce by měla začít ve druhé polovině roku 2009.

Továrna umožní Volkswagenu těžit z rostoucí poptávky v Indii, která si svůj trh stále ještě chrání před dovozem vysokými cly. Poptávka po automobilech v Indii roste díky překotně expandující ekonomice asi o 25 procent ročně a celkový prodej automobilů by se měl do roku 2010 zdvojnásobit na dva miliony vozů.

Škoda Auto vstoupila na indický trh v roce 2000 a o rok později začala montovat škodovky v Aurangabádu ve státě Maháráštra. Nejprve se zde vyráběl starší model octavie, loni se výroba rozšířila o nové octavie a superby. Příští rok má Škoda v Indii začít vyrábět i vozy Škoda Fabia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK