Vyhláška prý zdraží balení DVD až o desítky korun

28.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Nová vyhláška ministerstva kultury, která od letošního 10. listopadu upravuje výši odváděných autorských odměn z prodeje nenahraných nosičů, počítačových tiskáren, DVD rekordérů a dalších přístrojů, podle dovozců výrazně zvýšila tyto poplatky, což se promítlo například v nárůstu ceny jednoho balení DVD až o několik desítek korun.

Pavel Borowiec z Czech Association for Digital Storage Media and Players novinářům řekl, že například poplatek u jednoho nenahraného nosiče DVD-R a DVD+ R se kvůli nové vyhlášce zvýšil z původních 0,30 Kč na jednu korunu. U DVD nosičů s možností přepisování vzrostl z 0,36 koruny na pět korun. Například maloobchodní cena balení deseti kusů DVD-R se tak zvýšila z původních 103 Kč na 115 Kč. "U balení po 25 a 50 kusech DVD-R či DVD+ R, která jsou stále populárnější, jde o zdražení o desítky korun," upozornil.

Nově založená asociace dovozců tohoto zboží chce proto podle něho jednat s ministerstvem kultury o změně vyhlášky do původní podoby. V opačném případě totiž podle obchodníků hrozí kolaps tuzemského trhu s nenahranými nosiči, z čehož budou těžit nelegální prodejci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK