ČEA kvůli systému sběru elektroodpadu podala trestní oznámení

28.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Českomoravská elektrotechnická asociace (ČEA) podala policejní protikorupční službě trestní oznámení na neznámého pachatele, které souvisí s loni zavedeným systémem sběru vysloužilých elektrospotřebičů. ČEA totiž podezřívá ministerstvo životního prostředí ze zvýhodňování některých firem, které v oblasti likvidace elektroodpadu působí. Ministerstvo životního prostředí ale tvrdí, že postupuje podle zákona.

"Trestní oznámení na neznámého pachatele jsme podali minulý týden Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality," řekl ředitel ČEA František Hybner. ČEA provozuje kolektivní systém Retela, který je zaměřen na sběr starých elektropřístrojů pro monitorování a kontrolu a sdružuje zhruba 900 firem.

Hybner tvrdí, že ministerstvo životního prostředí preferuje kolektivní systémy sběru elektroodpadu Elektrowin a Asekol na úkor ostatních. Žádosti některých firem o zařazení do kolektivního systému Retela podle něj úředníci ministerstva vyřizují i několik měsíců.

"Snaží se je navíc přesvědčovat, aby přešli k jinému konkurenčnímu systému. Chtějí tímto způsobem zničit systémy, které nejsou jimi podporované," prohlásil Hybner, kterému se nelíbí ani to, že společnost Retela nedostala na starost sběr elektroodpadu, kterého likviduje více než ostatní systémy.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová dnes ale obvinění z nekalých praktik odmítla. "Naše ministerstvo je přesvědčeno, že postupovalo v souladu se zákonem," řekla Šůlová.

V Česku je nyní zapsáno šest kolektivních systémů zpětného sběru elektrického odpadu - Elektrowin, Asekol, Retela, Ekolamp, OFO-recykling a Rema. Každý z nich má na starost určitý druh vysloužilých elektrospotřebičů.

Někteří poslanci a senátoři ale letos zaslali Ústavnímu soudu dva návrhy na zrušení vyhlášky, která stanovuje pravidla pro kolektivní systémy sběru elektroodpadu. Zákonodárci tvrdí, že vyhláška porušuje principy hospodářské soutěže na trhu služeb nakládání s elektroodpady. Pro každou z deseti stanovených skupin elektrozařízení může být totiž jen jeden kolektivní systém. Podobný názor má i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Elektroodpad musejí podle zákona od 13. srpna 2005 odebírat zpět všichni výrobci a dovozci spotřebičů. ČR musí podle evropské směrnice do konce roku 2008 vybrat čtyři kilogramy elektroodpadu na občana ročně, tedy 40.000 tun. Kolektivní systémy by letos měly v Česku vybrat zhruba dva kilogramy na hlavu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK