Americké akcie se zbavily ztrát a zpevnily

29.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. listopadu (ČTK) - Ceny amerických akcií se v průběhu úterního obchodování zbavovaly ztrát a nakonec se jim podařilo zpevnit. Značný zájem byl o akcie ropné společnosti Exxon Mobil a dalších těžebních firem, kterým pomohl obnovený růst cen ropy. Na devizovém trhu pokračuje v poklesu dolar, který je k britské libře nejslabší za 14 let. Na historické maximum se dostalo euro vůči jenu.

Dow Jonesův index zpevnil o 14,74 bodu a den uzavřel růstem o 0,12 procenta na hodnotě 12.136,45 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,35 procenta na 1386,72 bodu a podobně index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 0,28 procenta na 2412,61 bodu. Všechny tři indexy ale v úvodu obchodování ztrácely.

Průběh úterní seance byl ale značně nevyrovnaný a na obchodování měly vliv rozporuplné faktory. Investoři jednak zkoumali dopady výrazného poklesu objemu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby, protichůdně ale působila zpráva o nečekaném růstu prodeje starších domů. Nepříznivě však vyzněl průzkum spotřebitelské důvěry.

Trh se ale nenechal příliš ovlivnit slovy šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho. Ten řekl, že největší ekonomika světa oslabuje sice podle plánu, ale rizikem zůstává inflace. Její hlavní hodnota klesá, cenové jádro ale zůstává relativně vysoko, což centrální bance de facto znemožňuje brzké snížení základních úroků. Bernanke si ale myslí, že i cenové jádro by se mělo časem snižovat, což dává určitou naději na pokles úroků v průběhu roku 2007.

Obchodování ovlivnily i ceny ropy, které pokračují v růstu a překonaly hranici 61 dolarů za barel. Od minulého týdne se ceny zvýšily už asi o dva dolary. "Kvůli tomu se zvýšily kurzy nadnárodních ropných společností a firem, které těmto podnikům poskytují servis," řekl analytik společnosti D. A. Davidson & Co Fred Dickson.

Na devizovém trhu pokračoval v poklesu dolar, převážně ještě kvůli názorům, že by Američané mohli v prvním čtvrtletí příštího roku snížit sazby. Bernankeho slova tento předpoklad poněkud vykolejila, trh ale zatím jiné vodítko nemá. Vzhledem k výraznějšímu oslabení tempa růstu ekonomiky se ale nedá čekat ani další zvýšení úroků.

Dolar k euru poprvé od loňského března oslabil na 1,32 USD a k britské libře klesl na nejnižší úroveň za posledních zhruba 14 let. V jednu chvíli bylo nutné za jednu libru zaplatit 1,9555 USD. Zpevňuje také euro k jenu, které vystoupilo na historické maximum 153,29 JPY. Japonská měna ale začala později díky příznivé statistice zpevňovat.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3195 USD, a dále tak oslabil z předchozích 1,3123 USD, kde byl v pondělí. Na paritě s japonským jenem zůstal bez větších změn na 116,08 JPY, zatímco euro k jenu vystoupilo na 153,18 z předchozího kurzu 152,41 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK