ÚOHS nyní nemůže vydat předběžná opatření k tendrům LČR

29.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. listopadu (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl z procesních důvodů návrhy lesních firem na předběžné opatření v souvislosti s novým tendry státního podniku Lesy České republiky (LČR). Se společností zatím nevede správní řízení, proto předběžné opatření vydat nemohl, řekla náměstkyně předsedy ÚOHS Jindřiška Koblihová. Úřad případ dál prověřuje a shromažďuje potřebnou dokumentaci.

O předběžné opatření žádaly firmy ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH). Od ÚOHS chtěly buď pozastavení současných tendrů, anebo zákaz podpisu smluv s jejich vítězi. Tomu zatím antimonopolní úřad odmítl vyhovět. Nyní bude záležet na tom, zda s podnikem znovu zahájí správní řízení.

V minulosti se už způsobem, jakým LČR zadávají lesnické práce, zabýval. Rozhodl, že se podnik při zadávání musí řídit zákonem o veřejných zakázkách, tedy vyhlašovat na práce tendry. Lesy ČR v říjnu vyhlásily jednoroční výběrová řízení na všechny plochy lesů. Tedy i na ty práce, které nyní zajišťují firmy ze sdružení. Nové smlouvy mají platit od 1. ledna 2007.

Sdružení ale nové tendry označilo za nezákonné. Předběžné opatření mělo podle jeho návrhu platit až do soudního rozhodnutí o žalobě LČR na verdikt ÚOHS k původním smlouvám. Na soud se obrátil sám státní podnik. Přestože verdiktu ÚOHS vyhověl, upozorňoval, že úřad už v minulosti stejné smlouvy prověřoval a jejich správnost potvrdil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK