EK dala Kaučuku pokutu téměř půl miliardy Kč za kaučukový kartel

29.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. listopadu (zpravodaj ČTK) - Český Unipetrol dnes dostal od Evropské komise pokutu 17,5 milionu eur (téměř půl miliardy korun). Pokuta se týká jeho závodu Kaučuk Kralupy, který se měl údajně podílet na kartelu trhu se syntetickým kaučukem. EK potrestala rovněž britskou společnost Shell, americkou Dow Chemical, italskou Eni a polský Trade-Stomil. Novinářům to dnes oznámila EK. Celková pokuta pro všechny firmy dosáhla 519 milionů eur.

Jde vůbec o druhou nejvyšší pokutu, kterou Evropská komise udělila v celé své historii. Brusel firmy potrestal za kartel, který měl trvat od roku 1996 do roku 2002 na trhu se syntetickým kaučukem, který se používá především k výrobě pneumatik. "Je to velký trh a proto je pokuta tak velká," řekl dnes novinářům mluvčí Evropské komise Jonathan Todd.

Zatím nejvyšší pokuta, kterou komise za vytvoření kartelu udělila, se v roce 2001 týkala výrobců vitaminových preparátů. Pokuta tehdy činila 790,5 milionu eur (asi 22 miliard Kč). Druhá nejvyšší pokuta za kartel dosud byla z roku 2002, činí 478,3 milionu eur a týká se výrobců sádrokartonu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK