Exportéři: Sílící koruna přinese propouštění, pomoci by měl stát

29.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 29. listopadu (ČTK) - Stále výrazně sílící kurz koruny vůči americkému dolaru a euru přinese podle Asociace exportérů propouštění a zastavení rozvoje průmyslu. Aby se firmy a podnikatelé mohli s překotným posilováním koruny lépe vyrovnat, měl by jim zlepšením podmínek k podnikání pomoci stát. Řekl to prezident asociace a podnikatel v textilním průmyslu Jiří Grund.

"Chápeme, že se samotný kurz koruny vláda ani centrální banka nemohou prakticky nijak ovlivnit. Stát ale může různými opatřeními podnikům toto kritické období překonat," řekl Grund. Dodal, že asociace chce na toto téma v nejbližší době vyvolat jednání s ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem financí.

Vláda by se podle Grunda měla zasadit zejména o to, aby státní společnost ČEZ dále nezvyšovala ceny elektřiny. "Stát by se měl také zasadit o snížení přímých i nepřímých daní a změnit nový zákoník práce, který je pro podnikání svazující," řekl Grund.

Stát by podle něj také měl ukončit zvýhodňování zahraničních investorů na úkor domácích podnikatelů. "Investiční pobídky vytvářejí pro české firmy nerovnoprávné postavení. Zahraniční investoři do Česka nepřinášejí moderní technologie, ale jen levné montovny," řekl Grund.

Letošní posílení kurzu koruny vůči euru a americkému dolaru podle Grundova dřívějšího vyjádření připraví letos firmy sdružené v Asociaci exportérů o několik miliard korun. Členy asociace je asi 50 firem, mezi které patří i největší český podnik, automobilka Škoda Auto Mladá Boleslav. Firma již před týdnem připustila významný negativní vliv příliš silné koruny na její celkové hospodaření. Firma je sice stále dominantní i na domácím trhu, ale čtyři pětiny své produkce exportuje, a měnové výkyvy tak pro ni představují významná rizika.

Česká měna dnes ráno opět vylepšila svůj rekord proti dolaru, a to na 21,20 Kč/USD. Od minulého týdne tak koruna posílila zhruba o 60 haléřů k dolaru. Proti euru posílila na 27,94 Kč/EUR a přiblížila se rekordní hodnotě z počátku listopadu ve výši 27,92 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK