Kontrolní test potvrdil 25. případ nemoci šílených krav v ČR

29.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Kontrolní test potvrdil 25. případ tzv. nemoci šílených krav (BSE). Nakažena byla šestileté uhynulá kráva z chovu Agrocentra Jizeran v Semilech. Sdělil to mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Jde o druhý případ BSE v tomto roce. První letošní nemocná kráva byla testována 30. ledna a pocházela ze Svitavska.

"Pro semilský podnik zjištění BSE v chovu skotu znamená to samé, co v předchozích případech - utracení a vyšetření vrstevnic, v tomto případě půjde o necelé dvě stovky zvířat," uvedl Duben. Chovatel obdrží od státu v souladu s ustanovením veterinárního zákona příslušnou náhradu.

Agrocentrum Jizeran chová zhruba 1200 kusů dobytka. Produkce mléka je jeho hlavní činností, a vybití části stáda tak výrazně sníží tržby podniku. "Kde se mohlo zvíře nakazit, nedokážeme vysvětlit," řekl dříve ekonom podniku Miroslav Hejduk. Agrocentrum Jizeran má vlastní uzavřený chov.

Mluvčí SVS již dříve uvedl, že počet případů zřejmě kulminoval loni, kdy jich bylo osm, a výskyt by mohl postupně řídnout, čemuž napovídá dosavadní letošní vývoj. V EU se udává v porovnání s předchozím rokem pokles výskytu asi o 60 procent, dodal.

První kus dobytka nakažený BSE veterináři v Česku zjistili v roce 2001, ještě týž rok přibyl druhý případ. V roce 2002 se objevila opět dvě nakažená zvířata. V roce 2003 byly zjištěny čtyři případy a v roce 2004 sedm případů.

SVS po objevení BSE v Česku nařídila vyšetřovat veškerý poražený skot nad 30 měsíců věku, do té doby se prověřovaly jen rizikové skupiny zvířat. Dosud bylo v tuzemsku vyšetřeno na BSE přes milion kusů skotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK