MF: Do sociálního bydlení by měly patřit byty do 90 m2

29.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Do kategorie sociálního bydlení by měly patřit byty do 90 m2 a rodinné domy do 150 m2. Vyplývá to z materiálu ministerstva financí, který projedná na svém čtvrtečním zasedání vláda. Na dotaz ČTK to řekl ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič.

V současnosti platí pro stavby související s bydlením pětiprocentní sazba DPH, kterou je ale možné uplatňovat jen do konce roku 2007. Cílem nové definice sociálního bydlení je, aby výstavba bytů v ČR poté nezdražila.

Po roce 2007 se podle pravidel EU bude nižší sazba vztahovat jen na výstavbu bytů a obytných domů, pokud bude přítomen sociální aspekt. Běžná sazba DPH je 19 procent. Na opravy bydlení platí nižší sazba až do roku 2010.

S ohledem na současný stav bytového fondu je podle MF zájmem, aby se sociální politika státu v tomto ohledu dotýkala co nejširšího okruhu bytové výstavby. MF proto navrhuje "uplatnění snížené sazby daně u dodání staveb pro bydlení dle sociální politiky státu, včetně stavebních a montážních prací spojených s výstavbou staveb a příslušenství staveb pro bydlení dle sociální politiky státu, včetně konstrukcí, materiálů, strojů a zařízení, které se do nich jako jejich součást montážními a stavebními pracemi zabudují nebo zamontují".

Bytem pro sociální bydlení je podle návrhu ministerstva financí takový, jehož celková podlahová plocha nepřesáhne 90 m2. Celkovou podlahovou plochou bytu pro sociální bydlení se rozumí součet podlahových ploch všech místností bytu, včetně místností, které tvoří příslušenství bytu. Do celkové podlahové plochy bytu pro sociální bydlení se nezapočítává podíl na společných částech domu.

Rodinným domem pro sociální bydlení se rozumí rodinný dům, pokud jeho celková podlahová plocha nepřesáhne 150 m2. Celkovou podlahovou plochou rodinného domu pro sociální bydlení se rozumí součet podlahových ploch všech místností rodinného domu, včetně místností, které tvoří příslušenství rodinného domu.

Stavby pro bydlení dle sociální politiky státu kromě nových bytů a rodinných domů zahrnují rovněž další ubytovací zařízení sociálního charakteru, jako jsou domovy důchodců, různé ústavy, školská zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, zvláštní dětská zařízení, kojenecké ústavy, dětské domovy a hospice.

Velikost nově stavěných bytů v zemích EU je podle údajů ministerstva pro místní rozvoj značně rozdílná. V Česku je průměrná plocha nově dokončeného bytu zhruba 105 metrů čtverečních. U bytů v rodinných domcích to je 152 metrů a u bytů v bytových domech zhruba 67 metrů. Developerské firmy již dříve uvedly, že nová definice sociálního bydlení ovlivní podobu bytových projektů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK