Senát podpořil roční odklad povinného zavedení termoventilů

30.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Vlastníci a nájemníci bytů s dálkovým vytápěním budou mít zřejmě ještě příští rok na to, aby opatřili tepelná zařízení v bytech termostatickými ventily. Počítá s tím novela zákona o hospodaření energií, kterou podle očekávání přijal Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Termostatické ventily mají být podle platného zákona nainstalovány do konce letošního roku vlastníky budov nebo společenstvím vlastníků, kteří odebírají teplo.

Poslanci také prosadili, aby nájemníci a majitelé bytů dostali možnost sami rozhodnout o tom, zda do svých bytů ventily nainstalují. O jiném způsobu regulace tak bude moci usnesením rozhodnout dvoutřetinová většina nájemníků nebo majitelů bytů.

"Aktuální situaci konkrétního domu vyhovuje mnohdy lépe některý jiný způsob regulace tepla z ústředního vytápění, než předpokládaná regulace pomocí automatických regulačních ventilů s termostatickými hlavicemi," řekl senátorům jménem autorů předlohy poslanec KSČM Václav Exner. Tyto ventily nejsou plně využity například v místnostech obrácených k severu a jsou poruchové, uvedl poslanec.

Termoventily podle poslanců sice ušetří tepelnou energii, ale vlastníci bytů a bytových domů by měli mít možnost rozhodnutí o jejich instalaci ovlivnit. Za důležitější pro úsporu tepla v bytech je podle nich výměna oken a utěsnění všech míst na fasádě domu, kde teplo uniká. Za nešťastné by považovali, kdyby měli být majitelé bytů a domů postihováni za nedodržení termínu určeného zákonem jen proto, že se jim nedostávají peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK