Senát: ČR si bude moci vzít úvěr na prevenci záplav od EIB

30.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Senátoři navzdory výhradám k dalšímu zadlužování státu podpořili zákon, podle něhož by si ČR mohla vzít u Evropské investiční banky (EIB) úvěr do devíti miliard korun na financování protipovodňových opatření. Normu nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

"Tento úvěr bychom spláceli přibližně 30 let," řekla senátorům ministryně zemědělství Milena Vicenová s tím, že úroková sazba bude pohyblivá a nyní představuje zhruba 2,5 procenta.

Norma navazuje na záměr vlády zřídit při ministerstvu zemědělství protipovodňový fond, který by měl formu zvláštního účtu. V první fázi se na něm má soustředit z různých zdrojů 15 miliard korun. Vláda počítala s tím, že osm až deset miliard korun účet vydá na protipovodňová opatření v letech 2007 až 2010.

Kromě úvěru od EIB má zvláštní účet shromáždit ještě dvě miliardy ze státního rozpočtu a čtyři miliardy z privatizace. Peníze by se podle dřívějšího vyjádření ministerstva zemědělství mohly začít používat v příštím roce. Suma 15 miliard podle ministerstva pokryje náklady na nutné protipovodňové kroky jen zčásti. Na kompletní ochranu by bylo třeba do roku 2021 vynaložit zhruba 50 miliard korun. Peníze na tento účel by se proto měly do budoucna doplňovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK