ČR podepsala smír s japonskou Nomurou v případu IPB

30.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Česká republika podepsala smír s japonskou bankou Nomura v kauze IPB. Novinářům to řekl ministr financí Vlastimil Tlustý. Nomura se podle smlouvy vzdá veškerých nároků vůči ČR a zastaví všechny spory, které vůči státu vede. Česko naopak stáhne žalobu na ochranu investic a zajistí zastavení všech sporů s Nomurou.

ČR požaduje po Nomuře 120 miliard korun v pařížské arbitráži, japonská banka naopak žádá odškodné 40 miliard korun u arbitráže v Londýně. Smlouva předpokládá, že k dohodě se připojí i ČSOB, jež zkrachovalou IPB převzala.

Dvoustranná smlouva o narovnání s Nomurou předpokládá, že stát vyvine veškeré možné úsilí k narovnání sporů s ČSOB. Po urovnání sporů by mělo dojít k přistoupení ČSOB do této dohody a její přeměnu na dohodu třístrannou. V rámci celkového narovnání vztahů bylo podle Tlustého nezbytné také ukázat vůli i k řešení trestněprávních otázek. Vláda proto uložila ministru financí, aby jejím jménem požádal prezidenta České republiky Václava Klause o udělení milosti vyšetřovaným osobám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK