O emisních povolenkách rozhodne vláda příští středu

30.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - O návrhu na počet emisních povolenek, které mají české podniky dostávat mezi lety 2008 až 2012, rozhodne vláda příští středu. Při interpelacích to ve sněmovně uvedl premiér Mirek Topolánek. Reagoval tak na kritiku pomalého postupu prací na takzvaném národním alokačním plánu. Na návrh čeká Brusel, který rozhodne o počtu povolenek s konečnou platností, pět měsíců. Ve středu Evropská komise oznámila, že kvůli tomu zahájila s Českem proceduru pro porušení práva.

Předseda vlády uvedl, že za zpoždění může minulá vláda Jiřího Paroubka, jmenovitě ministři životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) a průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). "Nezpracování je alibismem obou ministrů, protože to je norma potřebující součinnost ministerstev. Konsenzu je těžké se dobrat," řekl.

Dnes končí měsíční veřejné připomínkování návrhu, ke kterému došly odborné komise ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu. Návrh činí 101,9 milionu povolenek po jedné tuně oxidu uhličitého ročně, je ale možné, že ho ministři ještě upraví.

Spolu s ČR plán, který má pomoci snižovat emise skleníkových plynů, zatím neodevzdaly Rakousko, Dánsko, Maďarsko, Itálie a Španělsko. Jedinou cestou, jak se Česko může vyhnout případným sankcím nebo žalobě u Evropského soudu, je dodání plánu do Vánoc. Podobné problémy mělo Česko i s dodáním prvního plánu na konci roku 2004.

Mezi lety 2005 až 2007 mají podniky k dispozici 97 milionů povolenek a loni jich využily 82 milionů. Systém pokrývá asi 70 procent celkových emisí vyprodukovaných v ČR. Jedna povolenka umožňuje vypustit tunu emisí oxidu uhličitého. Největší elektrárenská společnost ČEZ prodejem povolenek loni vydělala miliardu korun, ministr životního prostředí Jan Kalaš chce, aby podnik zisk investoval do alternativních zdrojů energie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK