Koruna výrazně posunula rekord vůči dolaru na 21,05 Kč/USD

30.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Česká měna vytvořila nový rekord vůči dolaru a kolem 17:30 posílila na 21,05 Kč/USD. Také vůči euru se koruna ve stejné době obchodovala silnější na 27,92 Kč/EUR, a přiblížila se tak k historickému maximu z počátku listopadu. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna posouvá své historické maximum vůči dolaru téměř denně již od minulé středy. Za tímto výrazným zpevněním stojí podle analytiků pohyb na eurodolarovém trhu, konkrétně vytrvalý propad dolaru. Americká měna se dnes propadla až na 1,327 USD/EUR. "Výhled dolaru je přitom den ode dne horší. Investoři mu nevěří. Dobré zprávy přehlížejí a špatné nafukují," popsal situaci na eurodolarovém trhu analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Trh nijak nereagoval na zprávu o dohodě o ukončení sporu mezi vládou ČR a skupinou Nomura. "Teoreticky by tato zpráva měla být pro trh mírně příznivá, protože eliminuje riziko negativního dopadu na státní rozpočet ve výši až 70 miliard korun, a tím pádem snižuje i riziko zhoršení ratingu. Nicméně investoři zprávu ignorovali," řekl Pikora.

Kurz koruny podle něj neovlivnila ani zpráva, že bankovní rada České národní banky na dnešním zasedání jednohlasně ponechala úrokové sazby beze změny. Tato zpráva nebyla žádným překvapením.

Vzhledem k očekávání, že Evropská centrální banka příští týden zvýší své úrokové sazby, by však zmrazení úrokových sazeb ČNB mohlo vést ke zpomalení tempa posilování koruny, odhadl Pikora. "Krátkodobé úrokové sazby v korunách tak totiž budou již o celý jeden procentní bod nižší než úrokové sazby v eurech. Takto velký záporný úrokový diferenciál by mohl držet korunu více na uzdě," dodal. V důsledku toho by podle Pikory mohla koruna zakončit rok kolem 27,90 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK