Akcie v listopadu na burze prodloužily růst na půl roku

30.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Akciový trh pražské burzy v listopadu navázal na předchozí výkony a prodloužil růst již na šest měsíců za sebou. Největší poptávka byla po akciích společností ČEZ a Unipetrol. Hlavní index PX si od konce října připsal 2,09 procenta. Statistiku zveřejnila burza.

K plynulému růstu se trh odrazil po mohutném výprodeji v konci pololetí. Akcie ale zatím neměly dostatek sil k překonání historického rekordu indexu, kterým tak zůstalo únorových 1584,4 bodu. Letošním ziskem zhruba 6,6 procenta domácí trh zaostal za výkony okolních akciových trhů i vyspělých burz světa.

Hlavním tahounem listopadového růstu byly akcie petrochemického holdingu Unipetrol s výkonem 8,5 procenta na 223,2 koruny. Poptávku utlumila až takřka půlmiliardová pokuta od Evropské komise za kartelové dohody pro společnost Kaučuk, dceru Unipetrolu.

V hledáčku kupců byly i akcie elektrárenské skupiny ČEZ, což dokumentoval růst o 7,9 procenta. Cena akcií ČEZ vícekrát vylepšila historický rekord a uzavřela měsíc na 939,4 koruny. Skupina ČEZ vydělala za tři čtvrtletí přes 22 miliard korun, což představovalo meziroční zlepšení o takřka polovinu, a zvýšila odhady výkonů za celý rok.

Z vylepšení historicky nejvyšší ceny se těšily i akcie rakouské Erste, které nakonec posílily o 3,9 procenta na 1558 korun. Výjimkou ale nebyly ani silné poklesy. Nejprodávanější byly akcie Komerční banky, jež odepsaly 8,3 procenta na 3147 korun. Cena akcií Philip Morris sestoupila o sedm procent na 10.862 korun.

Celkové obchody s akciemi se zvýšily na 67,6 miliardy korun z říjnového objemu 67,3 miliardy korun, ale nadále zůstaly pod letošním průměrem.

Již v prosinci by mohly nabídku akcií na burze rozšířit hned dvě nové tuzemské emise. S akciemi developerské společnosti ECM Real Estate Investments by se mělo začít obchodovat od 7. prosince, textilní společnost Pegas Nonwovens požádala o vstup na burzu dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK