Vláda schválila změnu financování z fondů ze zpětného na průběžné

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Vláda schválila změnu způsobu financování projektů z fondů EU z dosavadního zpětného na průběžný. To podle ministerstva pro místní rozvoj zrychlí a zjednoduší výplatu peněz z fondů EU pro léta 2007 až 2013. Novinářům to řekl ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič (ODS).

Zpětný způsob financování projektů byl podle MMR jednou ze zásadních překážek rychlejšího čerpání evropských peněz v současném programovém období 2004 až 2006. Žadatelům byly peníze z fondů EU vypláceny až zpětně po dokončení projektu. Mnohé uchazeče o peníze proto podle MMR tento způsob odradil, nebo jim značně zkomplikoval uskutečnění projektu, protože si museli půjčovat.

"Tomu chceme v novém období předejít, a proto jsme se zasadili o nastavení průběžného systému financování, kdy budou žadateli průběžně propláceny jednotlivé etapy projektu," komentoval svůj návrh Gandalovič.

Ministerstvo financí zároveň na základě své analýzy tvrdí, že pokud by se nezměnil přístup k výdajům na spolufinancování a neprováděla by se důsledně reforma veřejných rozpočtů, hrozí riziko nedostatku peněz na spolufinancování projektů.

MMR současně hodlá spustit nový monitorovací systém, na základě kterého by měli žadatelé lepší a přehlednější přístup k informacím o tom, v jakém stadiu vyřizování se nachází jejich žádost o peníze z fondů EU pro léta 2007 až 2013. Nový systém by měl postupně nahradit ten dosavadní, jeho plné spuštění úřad předpokládá k 1. lednu 2009.

"Přes takzvaný osobní webový účet bude mít žadatel možnost sledovat, v jaké fázi administrace se jeho projekt nachází, zdali je již úspěšný či zda mu již vznikl nárok na čerpání," uvedl Gandalovič.

K 1. listopadu vyčerpala ČR ze strukturálních fondů EU 11,7 miliardy korun z celkových 44,9 miliardy, které má k dispozici na období 2004 - 2006 a musí je utratit do konce roku 2008. V letech 2007 - 2013 bude moci získat až 750 miliard korun, tedy zhruba 100 miliard korun ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK