Právo: EU dá miliardy na jednotný zabezpečovací systém pro vlaky

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Evropská unie podpořila vybudování jednotného zabezpečovacího systému pro železniční dopravu. Ten v budoucnu umožní, aby moderní vlakové soupravy nemusely na hranicích přepřehat lokomotivy. Jen v letech 2007 až 2013 půjde z fondů EU na tzv. interoperabilitu 113 milionů eur, tedy asi 3,2 miliardy korun. Píše to dnešní Právo.

V minulosti se většina zemí snažila ze strategických důvodů jednotnému systému zabránit. Státy tak bránily svůj železniční trh před zahraniční konkurencí, podotýká list. "Nyní ale převážil fakt, že bez jednotného zabezpečovacího systému nebude železnice schopna konkurovat silniční dopravě," řekla Právu mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Anna Kodysová.

Kvůli nekompatibilitě zabezpečovacích zařízení měly české dráhy problém se schválením pendolin. Potíže mají i soukromí železniční dopravci. Například firma Railtrans ve čtvrtek oznámila, že nebude moci zavést první soukromý pravidelný dálkový vlak, protože drážní úřad dosud neschválil provoz lokomotiv Siemens na českých železnicích.

Schvalování zahraničních lokomotiv se protahuje zejména proto, že mohou rušit zabezpečovací zařízení. SŽDC nyní v rámci pilotního projektu ověřuje jednotný zabezpečovací systém na trati Poříčany - Kolín. Postupně ho chce vybudovat na celém prvním železničním koridoru z Děčína do Břeclavi i na ostatních páteřních tratích, uvedla mluvčí Kodysová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK