FT: Akcionáři EADS se dohodli na financování vývoje modelu A350

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Londýn 1. prosince (ČTK) - Akcionáři strojírenské skupiny EADS se v noci na dnešek dohodli na financování vývoje letadla A350, který přijde na deset miliard eur (zhruba 280 miliard korun). Díky dohodě bude správní rada EADS moci schválit projekt na svém dnešním jednání, napsal dnes list Financial Times. Typ A350 je odpovědí evropského konsorcia na konkurenční americký letoun 787 Dreamliner od Boeingu.

Podle lidí informovaných o průběhu jednání bude EADS financovat vývoj A350 z 60 procent vlastními prostředky. Zbývající čtyři miliardy půjdou z vnějších zdrojů, na něž dají státní záruky čtyři evropské vlády, které Airbus podporují: francouzská, britská, německá a španělská.

Člověk blízký jednáním listu řekl, že se o struktuře těchto čtyř miliard ještě nerozhodlo a že po nějakou dobu zůstane tato otázka otevřená. Půjde zřejmě o kombinaci nových obligací, návratných půjček a dalších prostředků. EADS a jeho akcionáři nechtějí vyvolat spor mezi EU a USA kvůli nedovolené státní pomoci Airbusu.

Dnešní souhlas správní rady EADS by byl pro pařížské ústředí Airbusu významnou psychickou vzpruhou. Za poslední rok se podnik potýkal s problémy u obřího letadla A380 a rozepřemi v managementu EADS. Airbus má také starosti s nepříznivým vývojem nákladů, protože za letadla dostává dolary, ale vyrábí je v drahé eurozóně, napsal list.

Zdroj agentury Reuters uvedl, že správní rada EADS si je jistá na 90 procent, že projekt A350 XWB s větším trupem dnes schválí. Zdroj potvrdil, že se největší sporné body vyřešily ve čtvrtek. Agentura ale dodává, že podle francouzského listu Les Echos je výsledek dnešního jednání nejistý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK