AK: Eastern sugar nesplňuje podmínky EU pro uzavření cukrovarů

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 1. prosince (ČTK) - Ekonomické výsledky cukrovarnické společnosti Eastern sugar, které dnes v Brně zveřejnila Agrární komora (AK), nesplňují podmínky evropského nařízení, na jehož základě chce firma zavřít závody v Němčicích na Hané, Kojetíně a Hrochově Týnci. Za hospodářský rok končící k 31. březnu 2006 vykázala firma zisk 61,1 milionu korun, cílem reformy trhu cukrem je přitom snížení nerentabilní výroby cukru, řekl prezident AK Jan Veleba.

Komora zvažuje po dohodě s právníky podat návrh na předběžné opatření k Evropskému soudu. "Rozhodnutí společnosti ukončit v ČR výrobu cukru není z důvodu ekonomických. Haná je tradiční oblastí pěstování cukrové řepy, například letos dosáhla místní produkce cukernatost 18 procent, což je nejvíce v celé EU," dodal Veleba.

Společnost Eastern sugar v Česku zaměstnává asi 400 lidí a drží kvótu na výrobu zhruba 102.000 tun cukru. Pokud by domácí závody zavřela a kvótu odprodala Bruselu za stanovenou kompenzaci 730 eur za tunu, klesla by domácí produkce cukru limitovaná objemem 454.000 tun více než o pětinu.

Pěstitelé cukru a poskytovatelé strojů by měli jako kompenzaci získat 29,3 z podpory, kterou Eastern Sugar dostane od EU. Navrhnul to Státní zemědělský intervenční fond, Eastern sugar přitom původně navrhovala pouze 12,5 procenta z celkové sumy. Podle Veleby s tímto návrhem firma souhlasí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK