ČEZ se uchází o stavbu elektrárny v Kosovu

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Elektrárenská společnost ČEZ podala nabídku na postavení uhelné elektrárny v srbské provincii Kosovo, sdělil dnes mluvčí ČEZ. Prozatímní vláda této mezinárodně spravované provincie vypsala tendr na výstavbu elektrárny o kapacitě 2100 megawattů, uvedla agentura Reuters.

Projekt předpokládá i investice do těžby místního hnědého uhlí a otevření nových dolů. Také by se měla rekonstruovat dosavadní místní elektrárna.

ČEZ se ve své zahraniční expanzi zaměřuje nejvíce právě na jihovýchodní Evropu. V roce 2004 koupil v Bulharsku tři distribuční společnosti a nyní na Balkáně expanduje i v Rumunsku. ČEZ, kde má stát podíl 68 procent, je nejziskovější českou firmou.

Mluvčí ČEZ uvedl, že velikost investice bude záviset na tom, jaká technologie bude pro novou elektrárnu zvolena. Do tendru na elektrárnu a doly v Kosovu se již podle zpráv médií zapojila řada zahraničních firem, mezi jinými řecká dominantní elektrárenská společnost PPC ve společné nabídce s italskou skupinou Enel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK