OPEC za dva týdny zřejmě opět sníží těžbu ropy

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Abuja 1. prosince (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na své příští schůzce zřejmě rozhodne o dalším omezení produkce. Řekl to prezident kartelu Edmund Daukoru, podle něhož bude snížení činit minimálně 500.000 barelů denně. O přesném omezení ale rozhodnou až delegáti schůzky, která se bude konat 14. prosince v nigerijské metropoli Abuja.

"Je pravděpodobné, že rozhodneme o dalším snížení produkce, přesný rozsah ale bude záležet na okolnostech," řekl dnes Daukoru v rozhovoru se skupinou novinářů.

Slova prezidenta OPEC v podstatě odrážejí názor, který ve čtvrtek vyslovil venezuelský ministr ropného průmyslu Rafael Ramírez. Ten rovněž řekl, že OPEC by mohl snížit těžbu ropy o půl milionu barelů denně. S tímto názorem Daukoru v zásadě souhlasí.

"Neočekávám, že produkci snížíme o méně než 500.000 barelů denně," sdělil Daukoru, jehož slova citovala agentura AP. Sdílnější být nechtěl. "Až se sejdeme, podíváme se na data a na aktuální trend," řekl.

OPEC už delší dobu upozorňuje, že prudký pokles cen ropy není dobrým signálem. Zatímco v polovině července se cena americké ropy dostala nad 78 dolarů, což byl rekord, už koncem září stála méně než 60 dolarů. Členové kartelu mají obavy, že pokud se cena ropy ještě sníží, kartel by mohl mít problémy s rentabilitou plánovaných projektů.

V posledních dnech se cena ropy začala opět zvyšovat a krátce přesáhla 64 dolarů za barel. Důvodem byly právě obavy z dalšího omezení těžby. Dnes ale cena mírně klesá, což je podle analytiků pouze technická korekce po rychlém růstu v posledních dnech.

Venezuelský prezident Hugo Chávez ve čtvrtek řekl, že OPEC považuje v případě ropy za rozumnou cenu 50 dolarů za barel. Jde ale o cenu takzvaného koše, v němž je zastoupeno několik druhů ropy. Cena koše bývá nižší než cena nejběžnějších typů Brent nebo West Texas Intermediate, a nyní dosahuje asi 56 dolarů.

Cena koše se počítá jako aritmetický průměr cen sedmi druhů ropy z produkce OPEC a nečlenského Mexika. Jde o Saharan Blend (Alžírsko), Minas (Indonésie), Bonny Light (Nigérie), Arab Light (Saúdská Arábie), Dubai (Spojené arabské emiráty), Tia Juana (Venezuela) a Isthmus (Mexiko).

Cenu koše vyhlašuje sekretariát OPEC ve Vídni, a to v periodicitě denní, týdenní a měsíční.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK