Konvergenční program by měl být aktualizován do konce února

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Vláda na svém čtvrtečním jednání v rámci projednání konvergenčního programu rozhodla, že ministr financí má do konce února příštího roku vypracovat aktualizovanou verzi programu. Jeho plnění je nezbytné pro přijetí eura Českou republikou. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí. V současnosti ČR konvergenční program především kvůli stavu veřejných financí neplní.

Podle MF se v letošním roce v souvislosti se zpracováním konvergenčního programu objevilo několik problémů. Vedle politické nestability jde o fakt, že podle návrhu státního rozpočtu na rok 2007 překročí deficit veřejných financí o 0,7 procentního bodu cíl stanovený v konvergenčním programu. MF odhaduje deficit příští rok na čtyři procenta HDP. "Hrozí tak riziko nedodržení závazků z této procedury i v následujících letech," uvádí MF.

ČR bude podle MF od roku 2008 v souladu s navrženou strategií reformy veřejných financí usilovat o pokles deficitu veřejných financí o půl procentního bodu HDP ročně. "Za předpokladu udržování stálého tempa snižování deficitu by mohla ČR tedy dosáhnout svého střednědobého rozpočtového cíle -1,0 procenta HDP v roce 2013," uvádí MF.

ČR musí konvergenční program každoročně předkládat Evropské komisi, a to na začátku prosince. "Vzhledem k současné politické situaci byl konvergenční program poprvé v historii EU připraven vládou v demisi. Tedy vládou, která nebude mít mandát přijímat střednědobé závazky ohledně fiskálních reforem. Proto bude aktualizace tohoto programu dopracována po vyřešení politické situace," uvedlo MF.

Kvůli špatnému stavu veřejných financí je nyní již také nereálný termín přijetí eura v roce 2010. Vlády dosud nestanovila žádný náhradní termín. Ekonomové říkají, že reálné je euro přijmout nejdříve v roce 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK