KPMG: Stále více zemí snižuje firemní daně, lákají tak investory

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Stále více zemí snižuje sazbu daně z příjmu právnických osob. Menší daňová zátěž do země láká více investorů a tím stimuluje tvorbu nových pracovních míst. Nové firmy pak dokážou státním pokladnám kompenzovat příjmy, o které stát přišel snížením daňové sazby. Vyplývá to z pravidelné výroční analýzy sazeb daně z příjmu právnických osob, kterou po celém světě provádí poradenská firma KPMG International od roku 1993.

Během uplynulých 14 let klesla podle analýzy KPMG ve světě průměrná sazba daně z příjmu právnických osob o více než čtvrtinu, konkrétně z 38 procent na 27,1 procenta. Důvodem poklesu sazeb firemní daně je silná konkurence mezi zeměmi snažícími se přilákat nové investory, kteří podporují ekonomiku celé země.

V roce 1993, kdy byl průzkum KPMG International proveden poprvé, patřilo do Evropské unie pouze 15 států a jejich průměrná sazba daně z příjmu právnických osob dosahovala 38 procent. Za třináct let se unie rozšířila o deset nových zemí a průměrná sazba daně se snížila téměř o třetinu na 25,8 procenta.

Nejnižší sazby nyní mají "nováčci", kteří vstoupili do unie v roce 2004; v průměru 18,9 procenta. Noví členové EU tak zvýšili svoji atraktivitu pro zahraniční investory a stali se pro západní Evropu v soutěži o investice přímou konkurencí. ČR snížilo sazbu ze 45 procent v roce 1993 sedmkrát až na současných 24 procent. Další snížení daně z právnických osob je přitom podle informací ČTK jedním z témat, na kterém se shodují nejsilnější politické strany ODS a ČSSD.

Nejrazantnější snižování daňové sazby mezi zeměmi EU předvedlo Irsko. Ze 40 procent v roce 1993 dosáhlo současných 12,5 procenta. Také Německo za poslední dekádu radikálně snížilo federální sazbu daně z příjmu právnických osob z 59,7 procenta v roce 1993 na letošních 38,4 procenta. Přesto ale má Německo stále v EU nejvyšší sazbu této daně.

V rámci vyspělých zemí OECD má nyní nejvyšší sazbu Japonsko (40,7 procenta), které ovšem podobně jako Německo a další země své sazby postupně snižuje - z 51,6 procenta v roce 1997, 48 procent v roce 1999 a 42 procent v roce 2000. Na druhém místě se se 40 procenty umístily Spojené státy.

Dramatický pokles firemních daní způsobila podle KPMG sílící globalizace a zvyšující se konkurence. "Firmy mají možnost vybrat si tu nejlepší lokalitu a nejlepší podmínky pro své podnikání. Země, které chtějí nalákat nové investory a zvýšit tím i počet nových pracovních míst na svém trhu, tak musejí podnikatelům nabídnout zřejmou výhodu," vysvětlil partner KPMG Česká republika Jan Žůrek. Z výzkumu totiž dále vyplynulo, že státy, které mají v porovnání s ostatními nízké daňové sazby, vykazují vyšší růst a větší objem příchozích investic.

Pokles sazeb daně z příjmu právnických osob začal v polovině osmdesátých let ve Velké Británii, kdy konzervativní vláda Margaret Thatcherové snížila mezi lety 1982 a 1986 sazbu daně z 52 na 35 procent. Mnoho zemí ostrovní příklad rychle následovalo. "Jakmile jedna z hlavních vyspělých ekonomik sníží sazby, ostatní země se rychle přizpůsobí," poznamenal Žůrek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK