Pražská burza posílila na druhou nejvyšší hodnotu v historii

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Pražskou burzu dělil po dnešku jen krůček od vrcholu z konce února. Index PX, který zobrazuje výkony nejobchodovanějších akcií, se třetím růstem za sebou vyhoupl na závěrečných 1582,2 bodu, druhou nejvyšší hodnotu v historii. K vyrovnání rekordu mu zbývalo jen 2,2 bodu, vyplývalo z výsledků burzy.

Co se nepodařilo celému trhu, již dokázaly akcie ČEZ a Erste. Ceny obou emisí totiž zakončily den na nových rekordech. Akcie elektrárenské skupiny ČEZ si polepšily o 1,22 procenta na 950,9 koruny. "Magická hranice 1000 Kč není letos nepřekonatelná," poznamenal k ČEZ obchodník J&T Bank Michal Semotan.

Akcie rakouské banky Erste posílily o 1,54 procenta na rekordních 1582 korun. Nadprůměrný zájem byl i o akcie farmaceutické společnosti Zentiva, jejíž cena stoupla o 1,88 procenta na 1247 korun.

Index PX dnešním ziskem 0,74 procenta vylepšil letošní výkon na 7,4 procenta. Na zahraniční burzy to ale zdaleka nestačilo. Ve střední Evropě letos kralovala varšavská burza se zhodnocením zhruba 40 procent a i maďarské akcie měly dvouciferný výdělek. Zhruba dvojnásobným tempem než české akcie rostly americké a německé akcie.

Celkový objem zobchodovaných akcií narostl o více než miliardu na takřka 4,3 miliardy korun, což byl letos nadprůměrný výsledek.

Celkový objem obchodů: 6,543 miliardy Kč

- akcie 4,258 miliardy Kč

- dluhopisy 2,285 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK