Statistika poslala akcie v USA dolů, i když zpočátku zpevňovaly

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. prosince (ČTK) - Ceny amerických akcií se dopoledne snižovaly a na jejich pokles měla největší vliv statistika. Ta potvrdila, že tempo růstu největší ekonomiky světa se rychle snižuje, což by mohlo mít negativní dopady na plány řady firem. Špatnou zprávou bylo i vyšetřování ve společnosti Nvidia, což ovlivnilo několik technologických titulů.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.180 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,25 procenta. Širší index S&P 500 klesl o 0,1 procenta, avšak největší ztráty měl technologický index Nasdaq. Ten klesl o 0,8 procenta.

Aktivita ve zpracovatelském sektoru USA se v listopadu poprvé po třech a půl letech snížila. Index Institutu nákupního managementu, který aktivitu sleduje, klesl na 49,5 z říjnových 51,2 bodu. Ekonomové očekávali, že index bude pokračovat v růstu a vystoupí na 51,5 bodu, někteří byli ještě optimističtější.

Z dílčích indexů výrazně klesl index nových zakázek, který se dostal na 48,7 z říjnových 52,1 bodu. Pod 50 bodů se dostaly také indexy výroby nebo zaměstnanosti, zatímco index cen prudce zpevnil na 53,5 z říjnové hodnoty 47 bodů. Zpráva je ve stejném duchu jako podobný průzkum za oblast Chicaga a širokého okolí. I tam aktivita nyní klesá.

"Krátkodobě to bude posuzováno jako nepříznivá zpráva pro spoustu firem, které působí ve zpracovatelském sektoru a v příbuzných oborech. Ale z dlouhodobého pohledu to může posunout očekávání o chystaném snížení úroků," myslí si portfolio manažer investiční společnosti Baring Asset Management Sam Rahman.

Nasdaq během dne klesl o více než jedno procento a značně ho ovlivnila právě Nvidia. Ta uvedla, že dostala obsílku od federálních orgánů, které vyšetřují porušování soutěžního práva. Nvidia je však pouze jednou z firem, které jsou v podezření. Z ostatních technologických firem oslaboval Intel, důvodem jsou ale kroky konkurenční společnosti AMD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK