Počet exekucí roste, míří i na stavební spoření

13.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Počet exekucí provedených v letošním roce roste. Zatímco loni zazvonili exekutoři u dveří 270 tisíců domácností a společností, letos tento počet přesáhne 300 tisíc. S odvoláním na mluvčího exekutorské komory Pavla Kočiše to napsaly Hospodářské noviny (HN). Údaje potvrzují i data od bank, účty v nich jsou to první, co nechají exekutoři při vymáhání pohledávky obstavit. Exekutoři také stále častěji pro peníze dlužníků míří do stavebních spořitelen.

Největší banky v zemi, které HN oslovily, evidují v letošním roce meziroční nárůst exekucí z účtů o 15 až 20 procent. Do České spořitelny, ČSOB a Komerční banky přišlo od soudu za 11 měsíců letošního roku 163 tisíc příkazů. K růstu exekucí přispěl mimo jiné přísnější postup velkých firem k dlužníkům. Stokorunové či tisícikorunové položky, které dříve nevymáhaly, teď požadují.

Exekutoři stále častěji berou peníze i z účtů stavebního spoření. Například Českomoravská stavební spořitelna a Hypo stavební spořitelna evidují dvacetiprocentní meziroční nárůst zásahů exekutorů do stavebního spoření. V takovém případě přicházejí dlužníci kromě dlužné částky a nákladů na exekuci, které činí minimálně 3500 korun, automaticky také o celou státní podporu. Stát se totiž nemůže podílet na splácení dluhů jednotlivců.

Zdroj z jedné ze stavebních spořitelen HN řekl, že exekutoři se přednostně snaží získat peníze od nich. K dalším druhům exekuce přistupují až následně. Je podle něj jednodušší obeslat šest stavebních spořitelen, zda u nich nemá dlužník účet, než to prověřovat u desítek bank. Mluvčí komory však tvrdí, že exekutoři vždy kontaktují všechny banky. Jeho slova však vyvrací Hynek Filip, jednatel společnosti Sampa Invest, která se zabývá odkupem a vymáháním pohledávek. "Na běžných účtech dlužníků je často jen několik tisíc korun, zatímco na stavební spoření jsou vyšší částky. Pokud oslovíte přímo stavební spořitelny, celý proces vymáhání zrychlíte," uvedl Filip.

Růst počtu exekucí kvůli dluhům na sociálním pojistném eviduje i Česká správa sociálního zabezpečení. "V prvním pololetí skončily exekuce u více než 55 tisíc případů, což představuje meziroční nárůst o čtyři procenta," řekla mluvčí České správy sociálního zabezpečení Alena Fraňková s tím, že částka, kterou exekutoři vymohli, převýšila za půl roku 1,4 miliardy korun.

Tvrdší přístup firem vůči dlužníkům dokumentuje příklad firmy ČEZ. Ta letos do června lidi, kteří své dluhy za elektřinu neplatili, pouze odpojila ze sítě. "Drobné pohledávky jsme nevymáhali. Nyní po odpojení domácnosti či firmy od sítě požadujeme zpět i jakkoli nízké dluhy. Dáváme měsíčně asi tisíc návrhů na exekuce," uvedl mluvčí firmy Milan Kříž.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK