Americké akcie ve středu nepatrně vyšší, dolar díky tržbám oživil

14.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (ČTK) - Americké akcie ve středu zaznamenaly nepatrné zisky, především díky zprávě o nečekaně silném růstu předvánočních maloobchodních tržeb. Zpevňovaly zejména akcie maloobchodních prodejců a díky růstu cen ropy sílily i akcie ropných koncernů. Na devizovém trhu dolar díky údajům o tržbách výrazně stoupl a oživil z posledních ztrát.

Dow Jonesův index se nakonec zvýšil o 0,02 procenta na 12.317,50 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl podobně nezřetelným přírůstkem na 2432,41 bodu.

Tržby v amerických maloobchodech za listopad vzrostly o jedno procento a přerušily dvouměsíční pokles. Výrazně tak předčily očekávání, protože ekonomové odhadovali měsíční růst obratu na 0,2 procenta. Údaje vedly k růstu akcií maloobchodních sítí jako Target a Federated Stores.

K růstu přispěl i ropný sektor, protože ceny ropy se dostaly z počátečního poklesu a mírně stouply. Nejvíce z Dow Jonese vzrostly akcie Exxon Mobil, které získaly 1,5 procenta. Naopak nejvýrazněji klesly akcie výrobce těžkých a na pohonné hmoty náročných strojů Caterpillar.

Dolar posílil k euru o 0,5 procenta,. a reagoval tím na údaje o tržbách. Nálada vůči americké měně však zůstává nepříznivá.

V závěru newyorského obchodování dolar k euru posílil na 1,3210 USD z úterního závěru 1,3273 USD. K jenu americká měna stoupla na 117,51 JPY z předchozích 116,79 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK